ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Αθήνα - βίντεο: Η στιγμή που τα ρίχτερ χτυπούν την Αττική - Τα 15 δραματικά δευτερόλεπτα

Σεισμός Αθήνα - βίντεο: Η στιγμή που τα ρίχτερ χτυπούν την Αττική - Τα 15 δραματικά δευτερόλεπτα
EUROKINISSI

Ισχυρός σεισμός συντάραξε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής (19/07), με επίκεντρο την Πάρνηθα, θυμίζοντας στους κατοίκους της πρωτεύουσας τις μέρες του 1999.

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο στα 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. νότια της Μαγούλας και 13 χλμ εστιακό βάθος. Η σεισμική δόνηση είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων, ακριβώς όπως και το 1999.

Συνολικά φαίνεται πως τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τον σεισμό. Ανάμεσα στους τραυματίες, ένα αγοράκι 8 ετών, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.

Ο ήχος του σεισμού μάλιστα προκάλεσε τρόμο, ξυπνώντας πολύ άσχημες μνήμες...

Έκδηλη είναι η ανησυχία αλλά και η επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους σεισμολόγους για την εξέλιξη του φαινομένου. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ακόμη και μετά από κάποιο διάστημα, για τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Άκη Τσελέντη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο διάστημα δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό.

Στην Μαγούλα, όπου ήταν και το επίκεντρο, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με τα παιδιά στις αγκαλιές. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με πιο δυνατό αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:11.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι «σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας».

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίστηκαν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μαρτυρία για το σεισμό:

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Ζημιές στο κέντρο

Αρκετές ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Κομμάτια από σοβάδες ξεκόλλησαν, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Παράλληλα, από τον σεισμό, έσπασε ο σταυρός στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι.

Πολλά είναι τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και αποτυπώνουν πόσο ισχυρός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική.

Δείτε τι κατέγραψαν οικιακές κάμερες και κάμερες ασφαλείας:

Σε γνωστό εμπορικό κέντρο, ο κόσμος έτρεξε έξω, εκκενώνοντας το αμέσως...

Πτώση τοιχοποιΐας σημειώθηκε και σε κτήριο στην Πειραιώς, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, λόγω του ισχυρού σεισμού στην Αττική, ενώ αυτή την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Π.Σ.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις