ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο οινοποιός Θανάσης Παπαϊωάννου - Έκανε γνωστά στον κόσμο τα κρασιά της Νεμέας

Πέθανε ο οινοποιός Θανάσης Παπαϊωάννου - Έκανε γνωστά στον κόσμο τα κρασιά της Νεμέας
Η σοδειά του 1981 έδωσε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί με το όνομά του -μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από μερικά από τα πιο πετυχημένα ελληνικά κρασιά, όπως το ροζέ Cellar ή κάποιες από τις δημοφιλείς ετικέτες του Καμπά και του Καλλιγά
PIXABAY/AΡΧΕΙΟ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε χθες (13/8/2019) ο «πατριάρχης» του κρασιού Θανάσης Παπαϊωάννου.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (14/8/2019) στις 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην Αρχαία Νεμέα.

Γεννημένος το 1928 «μέσα στα αμπέλια» όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο παρελθόν ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του κρασιού ήδη από το 1957 ξεκινώντας με 17 στρέμματα αμπέλια από την πατρική περιουσία.

Είχε ακόμη, μια αποθήκη, δυο μεγάλα βαρέλια, ένα πατητήρι (ληνό) και μια τσιπουριά (το τότε πιεστήριο).

19-08-14_83103_PAPAIOANNOY.jpg
«Ο Ουγκό γράφει σε ένα βιβλίο του για τον έρωτα ότι είναι “ο ασπασμός των αγγέλων προς τα άστρα”. Όταν υπερβούμε το πραγματικό, το συνηθισμένο, όταν τα αρώματα του κρασιού είναι ευγενικά, σύνθετα, όταν συναντάμε ηδονές σπάνιες, τότε μιλάμε για ένα εξαιρετικό κρασί» είχε πει σε συνέντευξή του

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου, ίδρυσε το Κτήμα Παπαϊωάννου. Είναι από τους πρώτους Ελληνες παραγωγούς που συνέβαλαν και προώθησαν την ιδέα ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό-παραγωγό, χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας.

Η σοδειά του 1981 έδωσε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί με το όνομά του -μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από μερικά από τα πιο πετυχημένα ελληνικά κρασιά, όπως το ροζέ Cellar ή κάποιες από τις δημοφιλείς ετικέτες του Καμπά και του Καλλιγά.

Το 1988 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το κρασί που έμελε στο εξής να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του παραγωγού: το «Κτήμα Παπαϊωάννου».

Ένα κρασί που ουσιαστικά έκανε γνωστά και δημοφιλή τα κρασιά της Νεμέας στο ευρύτερο κοινό. Μέχρι τότε το Αγιωργίτικο δεν ήταν παρά μια πολύτιμη ποικιλία που συμμετείχε αφανώς σε ορισμένα από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά της εποχής- αν και φιάλες ΟΠΑΠ Νεμέα κυκλοφορούσαν ήδη στο εμπόριο.

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου δεν σταμάτησε να πειραματίζεται και να προτείνει νέα κρασιά. Και είναι γεγονός: ότι παράγεται στον ιδιόκτητο αμπελώνα του στη Νεμέα, που φτάνει πλέον τα 550 στρέμματα, βρίσκεται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων των οινόφιλων.

«Δεν φτιάχνω κρασί για τους πολλούς. Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει κορέσει τις ζωτικές του ανάγκες, δεν θα αναγνωρίσει ένα τέτοιο κρασί. Θα του φαίνεται άλλωστε και ακριβό, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής. Απευθύνομαι σε ένα κομμάτι που, έχοντας ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες, είναι πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα ποιότητας, αλλά και υγείας. Αυτό είναι το μελλοντικό κομμάτι, το οποίο συνεχώς θα διευρύνεται, σε αντίθεση με το άλλο που θα συρρικνώνεται, Εγώ, λοιπόν, μελλοντικά, ως παραγωγός, σε αυτό το κομμάτι ποντάρω» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται η βράβευση του κρασιού «Κτήμα Παπαϊωάννου 98» ως καλύτερου Οίνου Ονομασίας Προέλευσης στον «20 Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης».

Με πληροφορίες από isthmos.gr/korinthosnews.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούκος στο Newsbomb.gr: Ευκαιρίες για πρόωρη συνταξιοδότηση από τα 55 έως τα 62

Βάσεις 2019: Πτώση σε όλα τα πεδία - Ποιες σχολές «κρατάνε»

Σχετικές ειδήσεις