Σε βραχυκύκλωμα οφείλεται η πυρκαγιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Newsroom Newsroom

Σε βραχυκύκλωμα οφείλεται η πυρκαγιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Τι αναφέρει η προσωρινή έκθεση Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων για τα αίτια της πυρκαγιάς
INTIME NEWS

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.) η προσωρινή έκθεση που ρίχνει φως στα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ τα μεσάνυχτα της 28ης Αυγούστου 2018.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ No 3 και «από τα μέχρι και σήμερα συλλεχθέντα στοιχεία, η διερεύνηση επικεντρώνεται στην πρόκληση βραχυκυκλώματος στην ψυκτική εγκατάσταση φορτηγού ψυγείου, η οποία λειτουργούσε κατά την διάρκεια του ταξιδίου μέσω του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του πλοίου».

«Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω βραχυκυκλώματος ήταν η φωτιά να επεκταθεί ραγδαία στα παρακείμενα φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, κυρίως λόγο των κοντινών αποστάσεων κατά την φόρτωσής τους, της απουσίας πυράντοχης προστασίας των καλυμμάτων αυτών, και του εύφλεκτου φορτίου τους (ξυλεία, πλαστικά, είδη γενικού εμπορίου κτλ). Λόγω της συνεχής λειτουργιάς του συστήματος Drencher, της αποτελεσματικής ψύξης των παρακείμενων χώρων και της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλους χώρους του πλοίου», σύμφωνα με την έκθεση.

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»INTIME NEWS

Ολόκληρη η προσωρινή έκθεση έχει ως εξής:

«Το υπό Ελληνική Σημαία Ε/Γ–Ο/Γ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ν.Χ. 20, ολικής χωρητικότητας 25.230,68 κ.ο.χ., κατασκευάστηκε το 1992 στην Πολωνία. Κατά τη χρονική περίοδο του ατυχήματος το πλοίο δραστηριοποιείτο στην δρομολογιακή γραμμή Πειραιάς – Χανιά – Πειραιάς.

Την 28η Αυγούστου 2018 και περί ώρα 23:41, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης προγραμματισμένου δρομολογίου από λιμένα Πειραιά προς λιμένα Χανίων, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο αριστερό πρωραίο τμήμα του Γκαράζ Νο3 (χώρος φόρτωσης οχημάτων), στη θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ ανατολικά της ν. Ύδρας.

Ιστορικό ναυτικού ατυχήματος

Την ημέρα του ατυχήματος το Ε/Γ–Ο/Γ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» είχε αποπλεύσει περί ώρα 22:00, από τον λιμένα του Πειραιά, με 875 επιβάτες, 81 Φ/Γ, 155 ΙΧ επιβατηγά οχήματα, 3 λεωφορεία, 34 δίκυκλα και 140 μέλη πληρώματος. Περί ώρα 23:41 και ενώ βρισκόταν εν πλω, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο φόρτωσης οχημάτων (Γκαράζ Νο3) και ενώ έπλεε σε στίγμα φ:37°24 ́9 Β και λ:023°46 ́6 Α, 10 ν.μ περίπου ανατολικά της ν. Ύδρας.

Το πλοίο διέκοψε το προγραμματισμένο του ταξίδι και πλέοντας αυτοδύναμα, συνοδεία πλωτών σκαφών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ρυμουλκών, Ε/Γ-Ο/Γ καθώς και φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού, επέστρεψε εις τον λιμένα Πειραιά περί την 03:55 την 29/08/2018, όπου και ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης των επιβατών. Η διαδικασία ασφαλούς αποβίβασης των επιβατών ολοκληρώθηκε περί την 06:40 υπό τις συντονισμένες προσπάθειες του πληρώματος και την συνδρομή στελεχών Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και υπαλλήλων Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Η πυρκαγιά εντός του γκαράζ Νο3 αντιμετωπίστηκε αρχικά από το πλήρωμα του πλοίου με το κλείσιμο των πυροφρακτών και την διακοπή του εξαερισμού και ακολούθως με την ενεργοποίηση του μόνιμου συστήματος καταιονισμού (DRENCHER) στους χώρους των γκαράζ Νο3 και Νο5.

Επίσης με την ρίψη νερού στους παρακείμενους διαδρόμους των χώρων ενδιαιτήσεων, στο γκαράζ Νο5 και στον εξωτερικό περίβλημα του πρωραίου τμήματος των ενδιαιτήσεων (καθρέπτης), με σκοπό την ψύξη τους και την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς. Μετά τον κατάπλου του πλοίου στον λιμένα Πειραιά, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς με την συνδρομή στελεχών και οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η επιχείρηση κατάσβεσης διήρκησε συνολικά πέντε (05) ημέρες και ολοκληρώθηκε βραδινές ώρες της 2ας Σεπτεμβρίου 2018.

H απομάκρυνση των φορτηγών και ΙΧ οχημάτων άρχισε περί ώρα 18:00 της 29ης Αυγούστου 2018 και ολοκληρώθηκε περί ώρα 01:45 της 03ης Σεπτεμβρίου 2018. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς καθώς και η απομάκρυνση των οχημάτων από το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» εξελίχτηκε σε χρονοβόρα διαδικασία κυρίως λόγο της επικινδυνότητας εξαιτίας του ιδιαιτέρως υψηλού θερμικού φορτίου που αναπτύχθηκε στους χώρους εκδήλωσής της (περί τους 500οC) αλλά και της περιορισμένη πρόσβασης στου χώρους των γκαράζ του πλοίου.

Συγκεκριμένα, η στοιβασία οχημάτων και φορτηγών σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και η έκλυση πυκνών καπνών λόγο του είδους του φορτίου που μετάφεραν (εύφλεκτα υλικά, πλαστικά, ξύλινα προϊόντα),κατά διαστήματα κατέκλυζε τον χώρο φόρτωσης με αποτέλεσμα την μείωση της ορατότητας. Δεδομένης της συνεχούς κατάσβεσης των χώρων της πυρκαγιάς με θαλασσινό νερό, από την συνεχή λειτουργιά του συστήματος Drencher, κυρίως στο χώρο της εστίας της πυρκαγιάς, προκλήθηκε αριστερή κλίση (περίπου 4-50).

Ως εκ τούτου ρυμουλκά ασφάλειας λιμένα συνέδραμαν στην προσπάθεια συγκράτησης του πλοίου στον προβλήτα, ενώ, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, αποφασίστηκε η διάνοιξη οπών στην αριστερή πλευρά του πλοίου πάνω από την ίσαλο γραμμή με σκοπό την αποστράγγιση των υδάτων κατάσβεσης και την αποκατάσταση της ευστάθειάς του.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στη Λιμενική Αρχή και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και προληπτικά τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα πέριξ του πλοίου.

Τελικά το πλοίο αναχώρησε ρυμουλκούμενο την 04η Σεπτεμβρίου 2018 με προορισμό την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος προς αποκατάσταση των προκληθείσων ζημιών.

316288.jpg
01

Αρχική Εστία της Πυρκαγιάς

Διενεργήθηκε αυτοψία και έλεγχοι στον πρωραίο αριστερό χώρο του γκαράζ Νο 3 όπου εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά και ειδικότερα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση παροχής ρεύματος στα φορτηγά ψυγεία (ηλεκτρικοί πίνακες, ρευματοδότες, ηλεκτρικές ασφάλειες) καθώς και σε συγκεκριμένα φορτηγά ψυγεία. Από τα μέχρι και σήμερα συλλεχθέντα στοιχεία, η διερεύνηση επικεντρώνεται στην πρόκληση βραχυκυκλώματος στην ψυκτική εγκατάσταση φορτηγού ψυγείου, η οποία λειτουργούσε κατά την διάρκεια του ταξιδίου μέσω του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματός του πλοίου. Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω βραχυκυκλώματος ήταν η φωτιά να επεκταθεί ραγδαία στα παρακείμενα φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, κυρίως λόγο των κοντινών αποστάσεων κατά την φόρτωσής τους, της απουσίας πυράντοχης προστασίας των καλυμμάτων αυτών, και του εύφλεκτου φορτίου τους (ξυλεία, πλαστικά, είδη γενικού εμπορίου κτλ).

Λόγω της συνεχής λειτουργιάς του συστήματος Drencher, της αποτελεσματικής ψύξης των παρακείμενων χώρων και της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλους χώρους του πλοίου.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ:

Για τον προσδιορισμό των αιτιών που οδήγησαν στο υπό διερεύνηση πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα διεξάγεται ανάλυση των συγκεντρωθέντων στοιχείων, με σκοπό τον προσδιορισμό των παραγόντων που συνετέλεσαν στο ατύχημα.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ:

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεση διερεύνησης, σχέδιο αυτής θα αποσταλεί προς τα ενδιαφερόμενα μέρη με σκοπό τη διατύπωση απόψεων και σχολίων κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό 1286/2011/ΕΕ».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την πυρκαγιά στην gallery που ακολουθεί:

315407.jpg
01

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Νεκρός σε τροχαίο πασίγνωστος τραγουδιστής

ΣΟΚ: Νεκρή η Ιόλη Χατζηλύρα - Τη δολοφόνησαν σε πάρκο (pics)

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

ΗΠΑ: Για τρομοκρατία μίλησε Τραμπ - Ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών»

02:45

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στην Πτολεμαΐδα - Αισθητός σε αρκετές περιοχές (pics)

02:30

Δώσε βάση: Αυτά είναι τα μυστικά της ζωής

02:27

Ο καιρός ήταν βροχερός και η Φαίη Σκορδά απόλαυσε το ουράνιο τόξο με ένα φοβερό outfit! (Photos)

02:20

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για τους προσκυνητές το Άγιον Όρος - Με κανόνες η είσοδος

02:00

Κορονοϊός στην Αίγυπτο: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από COVID-19

01:45

Παιδικό έκζεμα: Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια;

01:31

Αγνώριστη: Δες πώς είναι σήμερα η Σοφία Αλιμπέρτη! (pics)

01:20

Οι ταραχές στις ΗΠΑ δεν επηρέασαν τη Wall Street - Μικτές τάσεις στο πετρέλαιο

01:10

MasterChef: Ο επικός διάλογος Βαρθαλίτη - Σταυρή και το πειραχτήρι... Λεωνίδας Κουτσόπουλος!

00:55

Κόβεις τα λεμόνια στη μέση; Σταμάτα άμεσα! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος (pics)

00:43

Αυτό το εντυπωσιακό πείραμα με τη μαγειρική σόδα αξίζει να το δοκιμάσετε (vid)

00:40

Ενδοπορικό καρκίνωμα: Τι είναι & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού (έρευνα)

00:30

Πρόσεχε: Τι να μην κάνεις στο πρώτο ραντεβού!

00:26

Κορονοϊός στο Πακιστάν: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες «να ζήσουν με τον ιό»

00:15

Ζώδια Σήμερα 02/06: Ερωτικές διεκδικήσεις και αντιζηλίες

00:10

Σαν σήμερα το 1978 έφυγε από τη ζωή o Σαντιάγο Μπερναμπέου

00:01

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Έτσι θα δούμε το ντέρμπι της Τούμπας

23:58

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 373.439 οι νεκροί - Περισσότερα από 6.220.110 τα κρούσματα

23:58

Θρήνος για την 23χρονη Αλεξάνδρα: Πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας

23:54

Γαλλία: Αντιρατσιστική διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι

23:50

Η Πάμελα Άντερσον φοράει ακόμα το σέξι μαγιό της! (pics)

23:49

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» για το ζευγάρι

23:46

Ανατριχίλα: Δείτε τι βρήκαν μέσα στις μπανάνες που αγόρασαν (pics)

23:45

Πάθαμε πλάκα! Δες τι τρομακτικό ήταν σε δρόμο στην Εύβοια

23:44

Τρόμος για 18χρονο ψαροντουφεκά! Η «συνάντηση» που τον έκανε να «παγώσει»

23:44

Τρόμος! Δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που κατέγραψε η κάμερα στον κήπο του (pics)

23:44

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες φεύγουν αυτή την εβδομάδα

23:43

Χαμός σε παραλία! Άγριο ξύλο – Επιτέθηκε σε γυναίκες (pics)

23:42

Λαχταριστή, νόστιμη και εύκολη συνταγή για παγωτό cookies με 3 υλικά (vid)

23:40

ΗΠΑ - διαδηλώσεις: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας

23:40

Ελ Σαλβαδόρ: Η τροπική καταιγίδα Αμάντα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της - Είκοσι νεκροί

23:38

Επίθεση με βιτριόλι: Η «ώρα μηδέν» για την «μαυροντυμένη» - Το βίντεο που την «καίει»

23:30

Λευκός Οίκος: Το κίνημα Antifa θα διωχθεί ως «εγχώρια τρομοκρατική» οργάνωση

23:29

H επική αντίδραση μαθητή όταν είδε τον Μητσοτάκη στο σχολείο του που έγινε viral (vid)

23:20

Σαν σήμερα: γεννιέται η γυναίκα που γούσταραν όλοι οι άντρες!

23:05

MasterChef: Ποιος παίκτης φόρεσε τη μαύρη ποδιά; Η απογοήτευση και τα κλάματα (Photos-Video)

23:01

Πιτίνο για τη δολοφονία Φλόιντ: «Οι διαμαρτυρίες είναι υγιείς, αλλά να προσέχετε για τον κορονοϊό»

23:01

Καρκίνε, Σκορπιέ και Ιχθύ, αυτό το στοιχείο θα σε καταστρέψει!

23:00

Άγρια δολοφονία στη Βούλα: Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. - Πώς παρουσιαζόταν το θύμα στους γείτονες

22:56

«Aνθρωποκτονία» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ – «Κόλαφος» το πόρισμα του ανεξάρτητου ιατροδικαστή

22:47

ΗΠΑ: Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις

22:36

Αμύγδαλα: Πόσο μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (έρευνα)

22:35

Θεσσαλονίκη – Δολοφονία 40χρονης: Το φρικτό σενάριο με το αλυσοπρίονο και τη σόμπα (vid)

22:27

Λεκές από μελάνι στα ρούχα; Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να τον αφαιρέσετε

22:20

ΗΠΑ: «Περήφανος» δηλώνει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης που η κόρη του συνελήφθη στις διαδηλώσεις

22:20

Ελληνικός Στρατός: «Εκπαιδεύονται σαν να πολεμούν» - Εντυπωσιακό βίντεο από το ΓΕΣ

22:16

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητεί να διερευνηθούν τα κρούσματα αστυνομικής βίας

22:16

Μπακογιάννης: «Δεν θα πληγούν τα καταστήματα στην οδό Αθηνάς και στου Ψυρρή από τον Μεγάλο Περίπατο»

22:13

MasterChef 4: Το Twitter κουράστηκε με το ειδύλλιο της Μαρίας και του Μπέλλου και δεν κρατήθηκε

22:10
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved