ΑΑΔΕ: Έτσι θα αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις οι… ράμπο της Εφορίας (pics)

Βασιλική Δελημήτρου Βασιλική Δελημήτρου

ΑΑΔΕ: Έτσι θα αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις οι… ράμπο της Εφορίας (pics)
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS / «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής»

Στην «αντεπίθεση» φαίνεται πως έχουν περάσει οι εφοριακοί μετά τα περιστατικά ξυλοδαρμού που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πλέον θα βγαίνουν στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής γνωρίζοντας και… αυτοάμυνα. 

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σκορπούν πανικό σε όποιο κατάστημα επισκεφθούν για έλεγχο και πολλές φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ακραία περιστατικά. Επιχειρηματίες που δεν κόβουν αποδείξεις ή κρύβουν έσοδα δεν διστάζουν να βγάλουν μέχρι και όπλο προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα. Η κατάσταση, σύμφωνα και με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα τελευταία χρόνια έχει εκτροχιαστεί και τους εφοριακούς να καταλήγουν στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο ελεγκτές στις Σέρρες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από καλεσμένους σε γάμο, όταν ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη του κτήματος στο οποίο γινόταν η δεξίωση να τους δείξει τις αποδείξεις. Γεγονός που δείχνει ότι στο «κυνήγι» των εφοριακών φαίνεται πως πλέον έχουν μπει και οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ περνούν στην «αντεπίθεση» και προπονούνται σκληρά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», εδώ και πέντε χρόνια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δημιουργήσει για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τμήμα μαθημάτων αυτοάμυνας, με προπονητή έναν «θρύλο» της ελληνικής πάλης.

Σκοπός του προγράμματος είναι να τονώσει το ηθικό των εφοριακών, με την ελπίδα οι φοροφυγάδες να θυμηθούν τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Καλτσίδης μετά τις διεθνείς διακρίσεις του στις πολεμικές τέχνες εργαζόταν ως υπάλληλος στην ΑΑΔΕ και δέχθηκε να αναλάβει την εκγύμναση των συναδέλφων του. Το τμήμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως -στον απόηχο των κρουσμάτων βίας- προσελκύει ολοένα και περισσότερους μαθητές.

«Οι πρώτοι που ήρθαν ήταν οι ελεγκτές, καθώς υπήρχε ο φόβος από τα περιστατικά βίας εναντίον συναδέλφων τους. Από τότε, αρκετοί είναι αυτοί που μου λένε ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ξυλοδαρμό. Εγώ αυτό που τους μαθαίνω είναι κάποιες λαβές αυτοάμυνας, πώς θα βάλουν τα χέρια ώστε να μην ανοίξει το κεφάλι τους αν δεχθούν χτύπημα, πώς θα προστατευτούν από μια δύσκολη κατάσταση» εξηγεί ο κ. Καλτσίδης και τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν εκπαιδεύει τους εφοριακούς στο πώς να χτυπούν τους φορολογούμενους.

Μεγάλο ενδιαφέρον από τις γυναίκες εφοριακούς

«Μαθαίνουν αυτοάμυνα μέσω της πάλης. Άμυνα σημαίνει πώς θα πέσουν σε ένα τέτοιο συμβάν και πώς θα γλιτώσουν ενδεχόμενα χτυπήματα, όχι πώς θα χτυπήσουν οι ίδιοι. Μιλάμε για υπαλλήλους του κράτους, δεν μπορείς να σηκώσεις χέρι ως υπάλληλος» λέει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και σημειώνει ότι το μάθημά του τονώνει το ηθικό και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των εφοριακών. «Κάνουμε, κυρίως, ψυχολογική υποστήριξη, μαζί με βάρη και ασκήσεις για τη φυσική κατάσταση των υπαλλήλων. Όσοι δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια ελέγχου θα είχαν καλύτερη ψυχολογία αν είχαν τη γνώση. Αν εκείνη τη στιγμή φοβηθείς, “μπου” να σου κάνουν θα πέσεις κάτω» προσθέτει. Στις προπονήσεις του Αγίου Κοσμά συμμετέχουν περισσότεροι από 40 εφοριακοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

456.jpg
01
Στην «αντεπίθεση» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Όπως λέει ο κ. Καλτσίδης, οι συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ έχουν αυξήσει τη ζήτηση για το μάθημα, με αποτέλεσμα τα σεμινάρια αυτοάμυνας να επεκταθούν από του χρόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μπορεί, ωστόσο, ένα εβδομαδιαίο μάθημα πολεμικών τεχνών να εξαλείψει τα κρούσματα βίας με θύματα τους εφοριακούς; «Πρόκειται για ανθρώπους άνω των 40 ετών οι οποίοι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι. Δεν μπορείς να πάρεις έναν 50άρη από το γραφείο του και να τον κάνεις… Ράμπο. Μπορείς, όμως, να τον μάθεις πώς να στέκεται ψυχολογικά, να μην τρέξει αν νιώσει απειλή. Να τον εκπαιδεύσεις στο πώς να πέφτει ή και πώς να σταθεί αν δεχθεί χτύπημα. Να του καλλιεργήσεις μια αυτοκυριαρχία και μια αντιμετώπιση στον κίνδυνο που να μην προκαλεί πανικό» επισημαίνει ο προπονητής των εφοριακών.

Ξυλοδαρμοί, απειλές και σπασμένα αυτοκίνητα

Το τελευταίο θλιβερό περιστατικό, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ ήταν ο ξυλοδαρμός των δύο εφοριακών στις Σέρρες. Στα τέλη Ιουλίου, δύο ελεγκτές στο Ρέθυμνο διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και ρήξη τυμπάνου έπειτα από συμπλοκή με οδηγό φορτηγού ο οποίος αρνήθηκε τον έλεγχο, ενώ τον Αύγουστο δύο συνάδελφοί τους στον Βόλο κατέληξαν με κατάγματα όταν ζήτησαν από ιδιοκτήτη ταβέρνας να βγάλει τις αποδείξεις στα τραπέζια. Ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και απειλές συνθέτουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που καλούνται να εφαρμόσουν τη φορολογική νομοθεσία, απέναντι σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν διστάζουν να ζητούν ακόμη και την απομάκρυνση των εφοριακών από την περιοχή τους.

«Κάποιες φορές δεχόμαστε απειλές χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος. Πρόσφατα, στην περιοχή της Παλλήνης, ένας επιχειρηματίας πήγαινε στην υπηρεσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα και απειλούσε τους συναδέλφους για να φύγουν» καταγγέλλει στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Διονύσης Γεωργιόπουλος, και εξηγεί πως η κουλτούρα της φοροδιαφυγής, η οποία έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των υψηλών φόρων, οφείλεται για αυτά τα φαινόμενα. Παράλληλα, αναφέρεται στα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του οι οποίοι πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων. «Όταν ένας επιχειρηματίας αντιληφθεί ότι γίνεται έλεγχος στο μαγαζί του, πέφτει σύρμα σε όλο το νησί ότι “είναι εδώ η Eφορία”.

Μιλάνε μεταξύ τους με μηνύματα και ειδοποιούν ο ένας τον άλλον. Εκτός από χειροδικίες ή απειλές για ξυλοδαρμό, που είναι το σύνηθες, πολλές φορές μάς βανδαλίζουν τα αυτοκίνητα. Κάνει ένας ελεγκτής τη δουλειά του, βλέπουν το αυτοκίνητό του και την επόμενη ημέρα το βρίσκει σπασμένο» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας πως σε περίπτωση που ο ελεγκτής δεν τρομοκρατηθεί, τότε οι φοροφυγάδες καταφεύγουν στη δωροδοκία. «Αν ο συνάδελφος διαπιστώσει παράβαση και δεν φοβηθεί να τη βεβαιώσει, τότε έρχεται ο επιχειρηματίας και του λέει “μη μας γράψετε και θα κάνουμε κι εμείς κάτι για εσάς”».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στην Πάτρα: «Θα τους εκτελέσω όλους, έναν – έναν!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved