ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόσυνο Κατσίφα: Απειλές από τους Αλβανούς και κλίμα τρομοκρατίας στη Βόρεια Ήπειρο

Μνημόσυνο Κατσίφα: Απειλές από τους Αλβανούς και κλίμα τρομοκρατίας στη Βόρεια Ήπειρο
Facebook

Τραγικές στιγμές για την οικογένεια του 35χρονου - Οι εθνικιστές Αλβανοί σπέρνουν τον τρόμο στα χωριά της ελληνικής μειονότητας

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που ο 35χρονος Έλληνας της Βορείου Ηπείρου, Κωνσταντίνος Κατσίφας, έβρισκε φρικτό θάνατο από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας στο χωριό του, τους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ένας χρόνος βασανιστικός και μαρτυρικός για την οικογένειά του, που περιμένει με αγωνία από τις αλβανικές Αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πώς και το γιατί έφτασαν στο σημείο να «εκτελέσουν» έναν κάτοικο του ελληνικού μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, υπήκοο τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας, μόνο και μόνο επειδή επέμενε να υψώνει ελληνικές σημαίες.

Αρχικά η αστυνομία της γειτονικής χώρας ισχυρίστηκε ότι ο Κατσίφας άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών, ενώ παρουσίασε και ένα περιπολικό τρυπημένο από σφαίρα που έριξε. Όμως δεν το απέδειξε ποτέ.

Απειλές και τρομοκρατία

Τις απειλές εθνικιστικών ομάδων της Αλβανίας, εν όψει του ετήσιου μνημόσυνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος.

Ο Έλληνας ομογενής έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας σ’ όλη την περιοχή της Βόρειας Ηπείρου, ενώ κατήγγειλε ότι έχει δεχθεί απειλές τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη της μειονότητας.

«Δεν μας πτοούν οι απειλές, θα παραβρεθούμε κανονικά στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα» επεσήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1». Και συμπλήρωσε: «Θα συμμετάσχουμε σε μια θρησκευτική τελετή, θα βρεθούμε στο πλευρό της οικογένειας και θα τιμήσουμε την μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι Βορειοηπειρώτες «δεν έχουν πρόβλημα με τον αλβανικό λαό», ενώ απηύθυνε έκκληση στις αρχές να ολοκληρώσουν τη σχετική έρευνα και να ρίξουν φως στο πώς σκοτώθηκε ο 35χρονος ομογενής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειας Κατσίφα, Ευθύμη Ναυρίδη, οι αλβανικές αρχές «προσπαθούν να παρουσιάσουν τον θάνατο του Κωνσταντίνου ως αυτοκτονία».

Στο μεταξύ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως πρόσθεσε ο κ. Ναυρίδης, ο εισαγγελέας σοβαρών εγκλημάτων, Νιάζι Σεφέρι, ο οποίος είχε αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης, παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας. Πρόκειται μάλιστα, για τον δεύτερο Αλβανό εισαγγελέα, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση και παραιτείται.

«Δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας να δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση και να υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι ο δεύτερος εισαγγελέας που παραιτείται. Είχα μιλήσει με τον πρώτο, αλλά δεν μου είχε πει απολύτως τίποτα για την υπόθεση» έσπευσε να εξηγήσει.

Το μνημόσυνο και το ξέσπασμα των αδερφών του

Την Κυριακή (20/10/19) τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Οι αδερφές του Βορειοηπειρώτη ξέσπασαν μιλώντας στο Star.

«Κάνω έκκληση στη νέα κυβέρνηση να ασκήσει πίεση για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου» λέει η αδελφή του.

Η Βιολέτα, η μεγαλύτερη αδερφή του Κατσίφα για πρώτη φορά ξεσπά. Θέλει να μάθει γιατί σκότωσαν τον αδερφό της. Όπως και η Ερμιόνη. «Να μας πουν αν έχουν κάτι γιατί εκτέλεσαν τον αδερφό μου. Να μας δοθεί η δικογραφία επιτέλους. Έπρεπε να είχε δοθεί κάτι. Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή υπεύθυνη απάντηση. Θέλουν κι άλλη παράταση. Το 2020. Αν έχουν βίντεο γιατί δεν μας τα δείχνουν επιτέλους; Δεν μπορεί η οικογένεια να μένει έτσι».

«Αν ήταν σε άμυνα έπρεπε να το αποδείξει με το βίντεο. Επιχειρούν να θάψουν στη λήθη το όλο θέμα να ξεχαστεί» λέει ο γαμπρός του Κατσίφα, Τιμολέων.

Όπως αποκαλύπτει η αδερφή του Ερμιόνη, λίγο πριν το μνημόσυνο στις 26 Οκτωβρίου στη Βόρεια Ήπειρο δημιουργήθηκε κλίμα από τις αλβανικές Αρχές.

Τρομοκρατούν την ελληνική μειονότητα οι Αλβανοί

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σημειώθηκε στους Βουλιαράτες της Αλβανίας με αφορμή την υπόθεση της ανέγερσης μικρής εκκλησίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, όταν η αλβανική αστυνομία μετέβη στο σημείο όπου η οικογένεια του Κωνσταντίνου χτίζει μικρό εκκλησάκι στην μνήμη του. Η αστυνομία με την πρόφαση πως η οικογένεια δεν είχε αιτηθεί σχετικής άδειας από το δημαρχείο της Δρόπολης, ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες που βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Η οικογένεια διέκοψε τις εργασίες και επισκέφθηκε το δημαρχείο και έκανε τα απαραίτητα έγγραφα για χορήγηση αδείας την Παρασκευή.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι έσπασαν όλα τα τούβλα και έσκισαν τα τσουβάλια με τσιμέντο που είχαν αγοραστεί για τις οικοδομικές εργασίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανατροπή! Ποιοι θα πάρουν τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά»