ΕΛΛΑΔΑ

Πλήρης αποτυχία του αντικαπνιστικού νόμου - Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες

Πλήρης αποτυχία του αντικαπνιστικού νόμου - Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες

Αντικαπνιστικός νόμος: Οι καταστηματάρχες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου -  Για πτώση του τζίρου κατά 40% και περισσότερες από 50.000 απολύσεις μέσα στον χειμώνα κάνουν λόγο εκπρόσωποι επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο γ.γ της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων)

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Η ολική απαγόρευση καπνίσματος που έφερε ο αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από επιχειρηματίες που λειτουργούν μπαρ, καφέ και εστιατόρια και όλοι υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιλέξει πιο ήπιες-μεταβατικές λύσεις.

Η «αγορά» θα πρέπει να δημιουργεί επιλογές για όλους: και τους καπνίζοντες και του μη καπνίζοντες. Όσοι θέλουν να καπνίσουν θα πηγαίνουν στα εστιατόρια όπου θα γνωρίζουν ότι αυτό επιτρέπεται και αντίστοιχα όσοι δεν καπνίζουν θα ενισχύουν χώρους με αυστηρή αντικαπνιστική πολιτική. Η θέση αυτή μοιάζει σωστή και, κυρίως, «δημοκρατική». Ωστόσο το δικαίωμα να επιλέξουν δεν το έχουν οι καπνιστές. Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, δίνονται περισσότερες «ελευθερίες» για όσους δεν καπνίζουν.

Φόβοι για χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις

Οι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αρκεί βέβαια αυτός να εφαρμόζεται με ...λογική, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Με τον τρόπο που ισχύει ο νόμος η πελατεία έχει μειωθεί δραματικά, με συνέπεια απολύσεις και λουκέτα - κυρίως σε μικρά καφέ και μπαρ.

Σύμφωνα με καταγγελίες στο Newsbomb.gr, οι επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης, έχουν δει μείωση του τζίρους τους άνω του 40% από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

  • Δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικό χώρο,
  • Ο νόμος προβλέπει ότι ο εξωτερικός χώρος των καταστημάτων πρέπει να είναι ανοιχτός σε δύο πλευρές τουλάχιστον

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) κ. Γιώργο Κουράση «η πτώση του τζίρου είναι κατακόρυφη. Ιδιαίτερα στα καφέ και στα κέντρα διασκέδασης (κλαμπ. μπαρ κλπ), εκεί όπου η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι μεγαλύτερη, μιλάμε για μείωση τζίρου που αγγίζει το 70!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράσης «αναπόφευκτα θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα στην αγορά και απολύσεις προσωπικού» προειδοποιεί.

Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου, ο κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να μη βγουν από το σπίτι τους.

«Επειδή είμαστε σε χειμερινή περίοδο είναι ακόμα πιο έντονη η μείωση του τζίρου καθώς οι πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξωτερικούς χώρους» είπε ο γ.γ της ΠΟΕΣΕ.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου θα βάλουν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράση «υπάρχουν έντονοι φόβοι για λουκέτα στις επιχειρήσεις λόγω του αντικαπνιστικού νόμου» τόνισε ο γ.γ και μας εξηγεί τους δύο βασικούς λόγους:

  • Ο πρώτος λόγος που θα οδηγήσει σε λουκέτο τις επιχειρήσεις είναι τα «τσουχτερά» πρόστιμα

«Τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα και δεν μπορεί να τα σηκώσει μία επιχείρηση» εξηγεί ο κ. Κουράσης και ο δεύτερος λόγος σύμφωνα πάντα με τον ίδιο είναι

  • Η έλλειψη πελατείας είναι ακόμα ένας σημαντικός λόγος όπως επισημαίνει ο γ.γ της ΠΟΕΣΕ.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ο τζίρος είναι πεσμένος. Για μια μικρή επιχείρηση μπορεί να σημαίνει ακόμα και εξόντωση. Οι επιχειρηματίες διατυπώνουν τις ενστάσεις τους που αφορούν κυρίως στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις καθώς και στην επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Μάλιστα όπως προειδοποιούν ο αντικαπνιστικός νόμος θα επιφέρει κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράση «το επιχείρημα ότι οι μη καπνιστές θα γεμίζουν τα μαγαζιά δεν στέκει» τόνισε ο γ.γ καθώς όπως είπε «σε μία παρέα των 6-8 ατόμων είναι πού δύσκολο να είναι όλοι μη καπνιστές».

Ακόμα και στα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται πλέον το κάπνισμα. Δεν τοποθετούνται τασάκια στα τραπέζια και σε αρκετές επιχειρήσεις υπάρχει εντολή προς τους σερβιτόρους να υπενθυμίζουν ευγενικά στους θαμώνες ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Ωστόσο σε ορισμένα νυχτερινά κέντρα υπάρχει ανοχή στο κάπνισμα, με ευθύνη των πελατών, παρότι τα πρόστιμα για τις μεγαλύτερες σε τετραγωνικά επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

«Οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν αναπόφευκτα στο κλείσιμο των καταστημάτων τους» τόνισε ο κ. Κουράσης καθώς θα υπάρξουν «παράπλευρες» απώλειες. «Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου θα μειώσουν σημαντικά το προσωπικό τους».

Ο καταγγέλλων... πληρώνει

Οι καταγγελίες στη γραμμή 1142 δεν είναι δωρεάν, αλλά, όπως ενημερώνονται οι καλούντες, η χρέωση εξαρτάται από τον κατάλογο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου τους.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους καταλόγους χρεώσεων, στη Vodafone η κλήση χρεώνεται με 0,37 ευρώ ανά λεπτό με χρέωση ανά δευτερόλεπτο, στη Wind με 0,32 ευρώ ανά λεπτό και στην Cosmote με 0,15 ευρώ το λεπτό.

Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν εξαιρέσεις για μπαρ και εστιατόρια, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται στην Ελλάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγγελόπουλοι: 1,5 δισεκατομμύρια οφειλές - Χρωστούν σε όποιον μιλάει ελληνικά;

Σχετικές ειδήσεις