ΕΛΛΑΔΑ

«Εγώ θα ζητούσα δημόσια συγγνώμη» - Τι λέει ο Πρόεδρος των ιατροδικαστών για το νεκρό βρέφος

«Εγώ θα ζητούσα δημόσια συγγνώμη» - Τι λέει ο Πρόεδρος των ιατροδικαστών για το νεκρό βρέφος

Για σοβαρό λάθος του ιατροδικαστή που μίλησε δημόσια για σεξουαλική κακοποίηση του 11μηνου βρέφους που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων.

Ο κ. Λέων μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (20/02) στον ΣΚΑΪ είπε πως το πρώτο που κάνει ένας ιατροδικαστής πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εξέταση είναι να λάβει το ιατρικό ιστορικό.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι συνάδελφοι γνώριζαν τη θεραπεία που ελάμβανε το παιδί, τον τρόπο θεραπείας και χορήγησης και δεν το αξιολόγησαν στην αρχική τους κρίση που, αν θέλετε, ήταν και το τραγικό λάθος της υπόθεσης στην αρχική κρίση που μετέδωσαν δημόσια», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, είπε ότι γνωρίζει προσωπικά τον ιατροδικαστή που έκανε την εξέταση και τον εκτιμά «αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σε ένα τέτοιο τραγικό λάθος -και το επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους τραγικό λάθος, δεν μπορούμε ως κλάδος ιατροδικαστικός αλλά ούτε και προσωπικά ως φίλος αυτού του ανθρώπου να τον στηρίξω».

Για την οικογένεια που διασύρθηκε από αυτή την τραγική ιστορία, ο κ. Λέων είπε ότι «δείχνει πραγματικά ένα μεγαλείο ψυχής και είναι ένα παράδειγμα για όλους μας». Σημείωσε επίσης πως εάν εκείνος βρισκόταν στην θέση του συναδέλφου του ιατροδικαστή, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Τα δύο βασικά λάθη

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας μιλώντας στο CNN Greece υποστήριξε πως σημειώθηκαν δύο βασικά λάθη στην υπόθεση.

«Το πρώτο λάθος έγινε κατά τη διερεύνηση του ίδιου του περιστατικού. Δεν ελήφθη υπόψιν το ίδιο το ιστορικό. Δηλαδή, οι ασθένειες από τις οποίες έπασχε το βρέφος, η φαρμακευτική αγωγή την οποία ελάμβανε, αλλά και ο τρόπος χορήγησης αυτής της αγωγής», εξήγησε ο κ. Λέων συμπληρώνοντας πως το δεύτερο και πλέον σημαντικό – κατά τη γνώμη του – λάθος ήταν η βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

«Το δεύτερο και πολύ πιο τραγικό λάθος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι ιατροδικαστές βγήκαν δημόσια και ανακοίνωσαν ένα συμπέρασμα για το οποίο, στο τέλος της ημέρας, ούτε οι ίδιοι ήταν ουσιαστικά σίγουροι. Ανακοίνωσαν ένα πολύ βεβιασμένο συμπέρασμα, ένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να προκύψει μετά από ενδελεχείς εξετάσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί. Αυτή ήταν η πιο εσφαλμένη ενέργεια που έγινε».

«Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία από την πρώτη κατέδειξε το λάθος, δεν κουκουλώσαμε τίποτα, σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτό τα λέει όλα» σημείωσε.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά:

Η έκθεση και οι δηλώσεις του ιατροδικαστή

Την επιστημονική του έκθεση μετά την ιατροδικαστική εξέταση στο 11μηνο βρέφος έστειλε την Τρίτη (18/02) στις δικαστικές Αρχές ο ιατροδικαστής, που εξέτασε τη Δευτέρα το νεκρό παιδί από τη Συρία.

Στην έκθεσή του, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «σεξουαλική» και ενώ περιγράφει σημάδια κακοποίησης στο 11μηνο βρέφος, αποφεύγει να τα χαρακτηρίσει σεξουαλικά -παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ιατροδικαστής σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες μίλησε για «πρωτόγνωρη σεξουαλική κακοποίηση στα ελληνικά χρονικά».

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του ιατροδικαστή:

Πειθαρχική έρευνα για τον ιατροδικαστή

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Καρακούκη, τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εις βάρος του ιατροδικαστή.

Ειδικότερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νικόλαο Καρακούκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος Ιατροδικαστή στην υπόθεση του θανόντος 11 μηνών βρέφους.

Δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή ζητά η οικογένεια

Να απολογηθεί δημοσίως ο ιατροδικαστής, ζητά η οικογένεια του βρέφους.

«Ούτε μηνύσεις, ούτε τίποτα. Με την προϋπόθεση να βγει ο Μπουσιάνης και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εάν το κάνει εμείς θα σταματήσουμε εκεί, αλλιώς θα τον αποτελειώσουμε», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Ανουάρ Μπακρί μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δόξα τω Θεώ έλαμψε η αλήθεια, από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο πατέρας, που έκανε λόγο για «διπλό χτύπημα» αφού όχι μόνο έχασε το κοριτσάκι του, αλλά κατηγορήθηκε και για το βιασμό του.

Ο πατέρας ευχαρίστησε τους αστυνομικούς για την επιμονή τους να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Αυτή είναι η διάγνωση των γιατρών - Τα νεότερα για την υγεία της

Οι Τούρκοι στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο: Τώρα βεβαιώθηκα ότι θα μπουν στην συνεκμετάλλευση

Σχετικές ειδήσεις