ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο τουρκικός στρατός συνοδεύει λεωφορεία με μετανάστες στον Έβρο

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο τουρκικός στρατός συνοδεύει λεωφορεία με μετανάστες στον Έβρο

Απροκάλυπτα οδηγούν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι Τούρκοι στρατιώτες - Oμάδα μεταναστών έκοψε το φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος 

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ένταση στη μεθόριο του Έβρου με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και τις ενισχυμένες δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.

Σύμφωνα με τον ANT1, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων.

Μάλιστα, στις 17.30 το απόγευμα του Σαβάτου μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Δακρυγόνα κατά Ελλήνων στρατιωτικών

Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, όπως θα δείτε στο βίντεο, έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αυξημένες ήταν και οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομικής συντάκτριας του CNN Greece, Μίνας Καραμήτρου, τέσσερις διμοιρίες φεύγουν εκτάκτως με C130 από την Αθήνα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, οι αστυνομικοί από τις διμοιρίες που επέστρεψαν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη και ήταν σε ημερήσια ανάπαυση ζήτησαν να κοπεί και να διατεθούν κανονικά στην υπηρεσία.

Ένταση και επεισόδια

Σφοδρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν το πρωί του Σαββάτου (29/02) στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο. Οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν συρρεύσει από την Παρασκευή στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, επιχειρούν από το πρωί να περάσουν στην Ελλάδα.

Δείτε εικόνες από την Αδριανούπολη:

Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε για ώρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούσαν να απωθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

66 πέρασαν τα σύνορα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, την Παρασκευή επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα 4.000 μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν 66 άτομα, τα οποία και κρατούνται από τις Αστυνομικές Αρχές.

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και σύνεση την τουρκική προκλητικότητα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα την παραβατική και πολλές φορές προκλητική τουρκική συμπεριφορά, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο militaire.gr.

«Η Ελλάδα έχει συνειδητά επιλέξει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ως υπεύθυνος παράγων ειρήνης και όχι ως ταραξίας και πηγή προβλημάτων, όπως η Τουρκία. Εμείς συνειδητά δεν ακολουθούμε την Τουρκία στην παραβατικότητα», σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Με γνώμονα τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, διασφαλίζουμε απόλυτα την εδαφική μας κυριαρχία, αλλά και τα συμφέροντα μας στο ακέραιο, προωθούμε τις απόψεις και τις θέσεις μας με επιτυχία και δημιουργούμε συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως μπορεί οι επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας να μην είναι καινούργιες, ωστόσο, «το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα οι επιδιώξεις της για "ανασύσταση" του οθωμανικού της παρελθόντος».

Επισημαίνει πως η Ελλάδα με μεθοδικές κινήσεις και σχεδιασμό σφυρηλατει στενές σχέσεις με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, πρροκειμένου να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα και τονίζει: Αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα, αν και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις μόνη της, δεν είναι μόνη.

«Η προσκόλληση σε τέτοιου είδους εμμονές, αν και φαίνεται να αποφέρει κάποια πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη στην τουρκική ηγεσία, δεν θα αποφέρει κανένα όφελος για την Τουρκία - απομονώνεται διεθνώς, ιδίως μεταξύ των χωρών όπου παλιότερα εκτεινόταν η πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία», υπογραμμίζει.

Η Ελλάδα δεν ακολουθεί επ' ουδενί «πολιτική κατευνασμού» έναντι της γείτονος, υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και υπογραμμίζει πως ριψοκίνδυνες και σπασμωδικές, «εν θερμώ» αντιδράσεις δεν συμφέρουν κανέναν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τους.

«Η ψύχραιμη και νηφάλια, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφασιστική και σταθερή αντίδραση της χώρας μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανοχή, και σε καμία περίπτωση ως υποχώρηση έναντι της Τουρκίας», σημειώνει και προσθέτει: «Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη στενή και ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας με τα κράτη της περιοχής, αλλά και τις ΗΠΑ, που δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις. «Υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών που παράγει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Διότι και οι χώρες αυτές επιδιώκουν αυτό που κι εμείς θέλουμε: την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Όσον αφορά την ΕΕ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καταδικάζουν απερίφραστα τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και στις κυρώσεις που επιβάλλουν στην Τουρκία. «Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις σε υποψήφιο προς ένταξη κράτος» αναφέρει.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με εξαιρετικά αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και ισχυρούς συμμάχους, ενώ εξερχόμενη της κρίσης και ασκώντας πλέον μια ενεργητική και πολυεπίπεδη εξωτερική και αμυντική πολιτική, δηλώνει παρούσα σε όλα τα σημεία μείζονος ενδιαφέροντος για τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Τέλος, αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα προσπαθεί να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή και εργάζεται προκειμένου να μετατρέψει αυτό το momentum σε υλοποίηση του απώτερου στόχου μας που δεν είναι άλλος από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Προσθέτει όμως ότι τα κράτη της περιοχής θα πρέπει πρωτίστως να συμμορφωθούν με τους κανόνες που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινοτικό κεκτημένο και, αφ΄ ης στιγμής μιλάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρόνοιες που περιλαμβάνει και τονίζει πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα μερικής συμμόρφωσης σε ανειλημμένες υποχρεώσεις, ούτε εκπτώσεις στον απόλυτο και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από την Αλβανία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Εξετάστηκαν 153 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων