ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Έκρυθμη η κατάσταση - Χιλιάδες μετανάστες «πολιορκούν» τα σύνορα - Ενισχύονται οι δυνάμεις

Έβρος: Έκρυθμη η κατάσταση - Χιλιάδες μετανάστες «πολιορκούν» τα σύνορα - Ενισχύονται οι δυνάμεις
Intime News

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ένταση στη μεθόριο του Έβρου με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και τις ενισχυμένες δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του στρατού συνεχίζουν να καταφθάνουν από το απόγευμα της Παρασκευής (29/02) στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αυξημένες ήταν και οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου.

Σφοδρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν το πρωί του Σαββάτου (29/02) στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο. Οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν συρρεύσει από την Παρασκευή στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, επιχειρούν από το πρωί να περάσουν στην Ελλάδα.

Δείτε εικόνες από την Αδριανούπολη:

Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε για ώρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούσαν να απωθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

66 πέρασαν τα σύνορα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, την Παρασκευή επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα 4.000 μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν 66 άτομα, τα οποία και κρατούνται από τις Αστυνομικές Αρχές.

Η απόφαση της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορα της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση με τους μετανάστες». Επίσης τονίζει ότι «η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχει αλλάξει» και αποδίδει το πρόσφατο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνει στα τουρκικά παράλια μόνο στις συγκρούσεις στην Συρία.

Η θέση της Άγκυρας στη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε δημοσιογράφους, οι πρόσφυγες «αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου». Ο Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Εξετάστηκαν 153 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα