ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή του Newsbomb.gr στην Μυτιλήνη: 42 άτομα έφτασαν με λέμβο στη Σκάλα Συκαμνιάς

Αποστολή του Newsbomb.gr στην Μυτιλήνη: 42 άτομα έφτασαν με λέμβο στη Σκάλα Συκαμνιάς

Στη Σκάλα Συκαμνιάς έφτασε την Πέμπτη (05/03) μια λέμβος με 42 άτομα, κυρίως αφγανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι 42 νεοαφιχθέντες θα μεταφερθούν και με ποιον τρόπο στο λιμένα της Μυτιλήνης όπου και μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης, καταγραφής και δαχτυλοσκόπησης των προσφύγων και μεταναστών που είχαν φτάσει στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι οποίοι επιβιβάζονται για δεύτερη συνεχή ημέρα στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ρόδος».

Συνολικά στη Μυτιλήνη βρίσκονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι και όπως φαίνεται το αρματαγωγό δεν θα ξεκινήσει ακόμα από το νησί, καθώς μένει να ταυτοποιηθούν πολλοί ακόμη.

Κίνηση «ματ» από την Ελλάδα στο Αιγαίο

Σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τη Χίο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Βάσει της Navtex 391/2020, που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα από τις 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εμπορικά πλοία, τα σκάφη της Frontex και τα πλοία της δύναμης NATO Aegean Activity και τα εμπορικά πλοία τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, επιχειρώντας να αποκλείσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κάποια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ως αφορμή για προβοκάτσια από την Τουρκία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας τόσο για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όσο και γενικότερα για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο μεταναστευτικό, έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», έχει ήδη δώσει οδηγίες σε όλους τους δημόσιους φορείς να βρίσκονται «προσδεδεμένοι» για την πιθανότητα επανάληψης ενός φαινομένου κυβερνοεπιθέσεων, στο πλαίσιο της υβριδικής απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Οι Ειδικές Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντείνουν τις περιπολίες τους στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω), σε περιοχές κοντά σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, αλλά και ευρύτερα. Οι ελληνικές Αρχές φοβούνται ότι κάποια επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά και να καταλήξει σε αποβίβαση προσφύγων ή μεταναστών σε κάποιο ακατοίκητο νησί. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τουρκική ακτοφυλακή προώθησε λέμβο με πρόσφυγες στη Στρογγύλη, ωστόσο η παρουσία λέμβων Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή, που συνόδευσαν το πλεούμενο ως το Καστελόριζο, οδήγησε στην δι' ασυρμάτου παρενόχληση τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ζητήσει από όλους τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο να είναι σε καθεστώς παρατεταμένης επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απόπειρες συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Έφτασαν τα προϊόντα της SUPERFOODS – Σπουδαία βοήθεια για τον Στρατό και την Αστυνομία

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της και ετοιμάζει κλειστά κέντρα