ΕΛΛΑΔΑ

Θωρακίζεται ο Έβρος: Ενισχύεται ο φράχτης - 1.646 αποτροπές εισόδου σε 24ώρες

Θωρακίζεται ο Έβρος: Ενισχύεται ο φράχτης - 1.646 αποτροπές εισόδου σε 24ώρες

Με επιχωματώσεις και άλλες ενέργειες όπως επίσης και ενίσχυση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο φυλάκιο στις Καστανιές θωρακίζεται ο Έβρος - 2 συλλήψεις και 1.646 αποτροπές εισόδου σε 24ώρες. Η δημοσιογράφος Νεφέλη Σκαρλίδου βρίσκεται στον Έβρο και μεταδίδει για το Newsbomb.gr όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Στο τελωνείο των Καστανεών, ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τις ρίψεις χημικών και επιχειρούν τη δημιουργία φθορών στο φράχτη, χωρίς όμως να έχουν επιτύχει την τρωτότητα του, δεδομένης της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής.

Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές στο 24ωρο μεταξύ 06:00 το πρωί της Κυριακής και 06:00 το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκαν:

  • 2 συλλήψεις. Ένας συλληφθείς είναι υπήκοος Αιγύπτου κι ο άλλος είναι Μαροκινός
  • Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.646 περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ περίπου 6.000 με 8.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι βρίσκονται πλέον στον πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό που έχει στηθεί στο Παζάρ Κουλέ απέναντι από τις Καστανιές.

Μάλιστα χθες οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν διάσπαρτοι στα περίχωρα της Αδριανούπολης στο καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ.

Οδοιπορικό στα περάσματα του ποταμού

Η περιοχή από την Παρασκευή 28 Φεβρουάριου θυμίζει «πεδίο μάχης» καθώς πολύ συχνά σημειώνονται επεισόδια και εντάσεις κοντά στα συνοριακά φυλάκια, με τον Ερντογάν νσ χρησιμοποιεί ως πιόνια για τα δικά του συμφέροντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το Newsbomb.gr από οδοιπορικό του στην περιοχή. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω gallery, πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να βρουν κάθε πιθανώς ανοιχτό πέρασμα για να εισέλθουν στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούν βάρκες για να περάσουν τον ποταμό, ενώ αφήνουν πίσω τα ρούχα τους και ό,τι μπορεί να τους δυσκολεύει στην πορεία τους.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) και του Στρατού εδώ και μέρες καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα περάσει παράνομα στη χώρα. Στο πλευρό των ελληνικών Αρχών - από την πρώτη στιγμή – βρίσκονται και οι Εβρίτες, οι οποίοι περιπολούν και αυτοί τα περάσματα και συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν στη φύλαξη των συνόρων.

Όπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Newsbomb.gr, η κατάσταση εδώ και μέρες είναι έκρυθμη στην περιοχή. Χημικά, φωτιές και εντάσεις γύρω από τον φράκτη, συνθέτουν την εικόνα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ελληνικές Αρχές και οι Εβρίτες.

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια στην gallery:

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Οι τουρκικές δυνάμεις, από νωρίς το πρωί, «έστησαν» ένα σκηνικό έντασης, κάνοντας ρίψη χημικών, ανάβοντας φωτιές και χρησιμοποιώντας αβολίδωτα πυρά, ενώ φερόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να γκρεμίσουν τον φράχτη για να περάσουν τα σύνορα.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο:

Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα

Την ίδια ώρα σοκ έχει προκαλέσει και βίντεο που απεικονίζει Τούρκους με θωρακισμένο όχημα να προσπαθεούν να γκρεμίσουν μέρος του φράχτη. Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Δείτε βίντεο με το τουρκικό τεθωρακισμένο να προσπαθεί να γκρεμίσει τον φράχτη:

Σύμφωνα με πληροφορίες, «περιέργο ρόλο» φαίνεται να έχουν και κάποια μέλη της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής καθώς εμφανίζονται να δίνουν διάφορα εργαλεία στους πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να προκαλέσουν φθορές στα συρματοπλέγματα, ενώ κάποια άλλα μέλη έχουν αναλάβει τη ρίψη δακρυγόνων με ειδικές συσκευές εκτόξευσης.

Δείτε το βίντεο με Τούρκο αστυνομικό που εκτοξεύει σκοπίμως χημικά προς τις ελληνικές δυνάμεις:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ οι κινήσεις των ΜΙΤ και Τζαντάρμα – Οι ζώνες ελέγχου στα σύνορα

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Newsbomb.gr: Ψυχολογικός πόλεμος –Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις των Τούρκων

Έβρος: Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τον πυροβολισμό αστυνομικού στις Φέρες

Σχετικές ειδήσεις