ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μόνο σε αυτούς θα γίνεται πλέον το τεστ στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία

Κορονοϊός: Μόνο σε αυτούς θα γίνεται πλέον το τεστ στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το Σάββατο (14/03) ο ΕΟΔΥ και αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και τον ορισμό κρούσματος κορονοϊού.

 

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι «κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι».

Τα κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει, ότι τα παρακάτω κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζει ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Αυτά είναι τα κριτήρια που κατατάσσουν ένα κρούσμα ύποπτο

  • Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
  • Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  • Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  • Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τέλος όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένα άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων

Στα 228 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 38, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 ασθενείς, οι 5 είναι διασωληνωμένοι ενώ 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 3.400 δείγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα δηλαδή τα κρούσματα με εγχώρια μετάδοση είναι 22. Εξ αυτών, τα περισσότερα βρίσκονται στην Αθήνα. «Πιο πολύ με απασχολούν τα ορφανά κρούσματα, γιατί δείχνουν εκθετική αύξηση του ιού», τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης ανέφερε ότι το 51% των νοσηλευθέντων αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, πρόσθεσε.

Από σήμερα, επεσήμανε, ισχύουν αυστηρά κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο, δηλαδή θα ελέγχονται μόνο οι σοβαρές πνευμονίες και οι ευπαθείς ομάδες. Δεν συστήνεται ο έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία σε ασυμπτωματικούς και με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι πρέπει να μένουν σπίτι, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης συνέστησε σε όσους χρειάζονται φάρμακα να τα παίρνουν συγγενείς τους και να μην πηγαίνουν οι ίδιοι για τη συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Τρεις οι νεκροί στην Ελλάδα

Δυστυχώς, η χώρα μας μετρά ήδη τρεις νεκρούς από το φονικό ιό που εδώ και τρεις μήνες «θερίζει» τον πλανήτη. Το πρωί το Σαββάτου έγινε γνωστό ότι, μετά τον 66χρονο στην Ηλεία, άλλοι δύο άνδρες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, κατέληξαν.Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε σήμερα το πρωί ο 67χρονος που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 90 ετών, κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο 67χρονος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού και αμέσως τον διασωλήνωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Τι γνωρίζουμε για τον δεύτερο νεκρό

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι κατέληξε ακόμα ένας 90χρονος από την Δαμασκηνιά Βοΐου που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος του και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στην συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ένα άλλο περιστατικό, ένας 78χρονος κι αυτός από την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν από τις 8 Μαρτίου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου με συμπτώματα πνευμονίας ομολόγησε κάποια στιγμή στους γιατρούς ότι έχουν συναντηθεί με τον 90χρονο. Του έγιναν αμέσως εξετάσεις και διαπιστώθηκε και αυτός ότι είναι θετικός στο κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (12/03) είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την Πέμπτη (5/3) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Ο 66χρονος ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Στην περίπτωση του 66χρονου συνταξιούχου αρνητικό ρόλο για την επιβάρυνση της υγείας του έπαιξε το γεγονός ότι έπασχε από χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2:

90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί. 67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 38 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 228 το σύνολο - Πέντε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πότε θα υποχωρήσει ο ιός από την Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις