ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Ελλάδα: Αλαλούμ με το εάν μεταδίδεται ο ιός με τα τρόφιμα

Κορονοϊός - Ελλάδα: Αλαλούμ με το εάν μεταδίδεται ο ιός με τα τρόφιμα
INTIME NEWS

Κορονοϊός: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού», υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ - «Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα», προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ.

«Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

«Ωστόσο», συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ, «το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.»

«Βόμβα» από τον ΕΦΕΤ: Ο ιός μεταδίδεται και μέσα από τα τρόφιμα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».

Στα 228 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας όπου έγινε η σχετική ενημέρωσης, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 38, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 ασθενείς, οι 5 είναι διασωληνωμένοι ενώ 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 3.400 δείγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα δηλαδή τα κρούσματα με εγχώρια μετάδοση είναι 22. Εξ αυτών, τα περισσότερα βρίσκονται στην Αθήνα. «Πιο πολύ με απασχολούν τα ορφανά κρούσματα, γιατί δείχνουν εκθετική αύξηση του ιού», τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης ανέφερε ότι το 51% των νοσηλευθέντων αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, πρόσθεσε.

Από σήμερα, επεσήμανε, ισχύουν αυστηρά κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο, δηλαδή θα ελέγχονται μόνο οι σοβαρές πνευμονίες και οι ευπαθείς ομάδες. Δεν συστήνεται ο έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία σε ασυμπτωματικούς και με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι πρέπει να μένουν σπίτι, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης συνέστησε σε όσους χρειάζονται φάρμακα να τα παίρνουν συγγενείς τους και να μην πηγαίνουν οι ίδιοι για τη συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Τρεις οι νεκροί στην Ελλάδα

Η χώρα μας μετρά ήδη τρεις νεκρούς από το φονικό ιό. Το πρωί το Σαββάτου έγινε γνωστό ότι, μετά τον 66χρονο στην Ηλεία, άλλοι δύο άνδρες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, κατέληξαν.

Πρόκειται για έναν 90χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας κι έναν 67χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Κατόπιν έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου και κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος 67χρονος είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Πριν από λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (12/03) είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την Πέμπτη (5/3) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Ο 66χρονος ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Στην περίπτωση του 66χρονου συνταξιούχου αρνητικό ρόλο για την επιβάρυνση της υγείας του έπαιξε το γεγονός ότι έπασχε από χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2:

90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί. 67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πότε θα υποχωρήσει ο ιός από την Ελλάδα

Κοροναϊός: Νέα μέτρα - Δείτε τι θα ισχύει για σούπερ μάρκετ, Μέσα Μεταφοράς και πτήσεις προς Ιταλία

Σχετικές ειδήσεις