ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σε καραντίνα δύο χωριά στην Κοζάνη με εντολή Χαρδαλιά για 14 μέρες

Κορονοϊός: Σε καραντίνα δύο χωριά στην Κοζάνη με εντολή Χαρδαλιά για 14 μέρες
INTIME

Κορονοϊός:  Σε νέες ανακοινώσεις προέβη το απόγευμα της Δευτέρας (16/03), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας - Τι ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τα δύο χωριά σε «καραντίνα»  

Μετά τις ανακοινώσεις όσον αφορά στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχοντα στα 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352, το Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε σε νέα μέτρα.

Σχετικά με τα δύο χωριά στην Κοζάνη, τα οποία με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, θα βρίσκονται σε καραντίνα για 14 μέρες, ο ίδιος επεσήμανε πως «Όταν δεν αισθάνεται ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί όταν νοσεί, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων. Η υπευθυνότητα είναι σημαντικό πράγμα».

Ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, κατά την Συνέντευξη Τύπου υποστήριξε πως εντοπίστηκε εκεί πυρήνας μετάδοσης και γι αυτό το λόγο ελήφθη η εν λόγω απόφαση. «Δεν θέλαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση αλλά αναγκαστήκαμε. Αν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε το μέτρο και σε μεγαλύτερη χωροταξική ενότητα».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σε καραντίνα δύο χωριά της Κοζάνης - «Κλεισμένοι όλοι στα σπίτια»

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμος Βοΐου, μετά τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή. Το πρωί της Δευτέρας (16/03), δύο χωριά, Δαμασκηνιά και Δραγάσια, τέθηκαν σε καραντίνα. Πρόκειται για χωριά που αριθμούν μόλις 60 κατοίκους, εκ των οποίων οι 20 έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Πρόκειται για την περιοχή διαμονής του δεύτερου θύματος του Covid-19 στην Ελλάδα, του 90χρονου που κατέληξε το πρωί του Σαββάτου (14/03).

Αντιδήμαρχος Βοΐου: Πραγματικά δύσκολη η κατάσταση

Το Newsbomb.gr μίλησε με τον αντιδήμαρχο Βοΐου κ. Γιώργο Μαγιάγκα, ο οποίος επιβεβαίωσε πως τα δύο χωριά είναι σε καραντίνα. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Από τα 60 άτομα νοσούν οι 20 και οι δύο από αυτούς – ένα ζευγάρι ηλικιωμένων - είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας», επιβεβαιώνει στο Newsbomb.gr ο κ. Μαγιάγκας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, τις επόμενες ώρες θα επισκεφθούν το χωριό γιατροί της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα εξετάσουν όλους τους κατοίκους.

Ακούστε εδώ τι είπε στο Newsbomb.gr o κ. Μαγιάγκας:

Αντιπεριφερειάρχης δυτ. Μακεδονίας: «Στα σπίτια οι κάτοικοι»

Για τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια Κοζάνης προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού μίλησε στο Newsbomb.gr και o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Βαβλιάρας.

«Η Περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πρώτη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαβλιάρας μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης το χωριό Δαμασκηνιά ήταν ο τόπος διαμονής του 90χρονου που κατέληξε το πρωί του Σαββάτου (14/03). «Ήδη έχει γίνει απολύμανση και στα σπίτια και στα καφενεία του χωριού, τα οποία θα πρέπει να πούμε ότι είναι ιδιαιτέρως μικρά, 50-60 κατοίκων» είπε στο Newsbomb.gr περιγράφοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια.

«Όλοι έχουν τεθεί σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό. Είμαστε σε συνεργασία και με την Αστυνομία η οποία έχει αποκλείσει την είσοδο στα χωριά. Περιμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω», πρόσθεσε ο κ. Βαβλιάρας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 352 το σύνολο - 9 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Κορονοϊός: Νέες ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Δευτέρας (16/03), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας όπου έγινε η σχετική ενημέρωση, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352.

Τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 65 ασθενείς, οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τέλος, τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.300 εργαστηριακά δείγματα. Από αυτά, σε εκκρεμότητα είναι περίπου 200, ο έλεγχος των οποίων θα ολοκληρωθεί το επόμενο 24ωρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175.000 και οι θάνατοι είναι 6.700.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δίνουν καθημερινή μάχη με τους ασθενείς που βρίσκονται μέσα λόγω του κορονοϊού. Οι προσπάθειες που κάνουν μάλιστα, τυγχάνουν της πλήρης αναγνώρισης των πολιτών, που το βράδυ της Κυριακής (15/03) βγήκαν στα μπαλκόνια τους χειροκροτώντας, ως ένα «ευχαριστώ» για όσα κάνουν, προκειμένου να περιορίσουν την πανδημία.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως τα δύσκολα τώρα έρχονται και οι επόμενες δύο περίπου εβδομάδες, θα είναι κρίσιμες ως προς την πορεία των κρουσμάτων.

Η πορεία του ιού τις επόμενες ημέρες θα είναι δηλωτική για την εξέλιξη στην χώρα μας. Εάν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στο τέλος Μαρτίου, τότε οι ειδικοί θα ξέρουν πως τα μέτρα αναχαίτισης έχουν αποδώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε