ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι αλλάζει από την Κυριακή στα σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι αλλάζει από την Κυριακή στα σούπερ μάρκετ
INTIME NEWS

Αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ επιφέρουν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το ωράριο των σούπερ μάρκετ παρατείνεται μέχρι τις 10 το βράδυ από Δευτέρα έως και Σάββατο, ενώ με απόφαση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, θα προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές.

Επίσης, με απόφαση του κ. Γεωργιάδη θα υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ να πωλούν και εφημερίδες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προβλέπεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ για αύριο, Κυριακή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα και ανάλογα με την εικόνα που θα έχει η αγορά θα εκτιμηθεί για πόσες ακόμη Κυριακές θα επεκταθεί η σχετική απόφαση.

Τι προβλέπει η απόφαση

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει το εξής:

Άρθρο δέκατο όγδοο

Ωράριο εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων

  1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να παρατείνεται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων κατά μία (1) ώρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά δύο (2) ώρες το Σάββατο.
  2. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγοριών αυτών τις Κυριακές, είτε για όλη την Επικράτεια είτε για μέρος αυτής.

Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων τις Κυριακές. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγορίες αυτών να πωλούν εφημερίδες.

Επιπλέον στο άρθρο 19 υπάρχει πρόβλεψη για την απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού καλλυντικών. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορoνοϊού, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές. Με τον όρο «προϊόντα δειγματισμού» νοούνται τα προϊόντα, τα οποία τηρούνται εντός των επιχειρήσεων με σκοπό τη δειγματοληπτική τους χρήση από τον καταναλωτή εντός της επιχείρησης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Στους 10 οι νεκροί στην Ελλάδα - Τέσσερις σε ένα 24ωρο

Στους δέκα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας καθώς μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία γυναίκα 93 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ρίου ως επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19.

Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από την Ηλεία και είχε έρθει σε επαφή με τους εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Αγιούς Τόπους.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που χάνει την ζωή της στην χώρα μας.

Λίγο πριν γίνει ο γνωστός ο θάνατος της 93χρονης, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών το απόγευμα της Παρασκευής, ανακοίνωσε πως ακόμη τρεις άνδρες πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, δύο από την Αθήνα και ένας από την Κοζάνη.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε γνωστό πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 495, ενώ τα νέα που καταγράφηκαν είναι 31.

Συνολικά, 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 90 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 20 διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.

Την ίδια ώρα, 19 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο ενώ έχουν ελεγχθεί 7.200 δείγματα. Τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως προς το παρόν είμαστε εντός των εκτιμήσεων για την πορεία της πανδημίας επισημαίνοντας ότι «σε δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κοντά στην έσχατη λύση η κυβέρνηση