ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ - ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Λάρισα: O Χαρδαλιάς τα «άκουσε» από τους Ρομά - «Γιατί μας έχετε σε καραντίνα;»

Κορονοϊός - Λάρισα: O Χαρδαλιάς τα «άκουσε» από τους Ρομά - «Γιατί μας έχετε σε καραντίνα;»
onlarissa.gr

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα - η οποία βρίσκεται σε καραντίνα - βρέθηκαν την Παρασκευή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να δουν από κοντά τι συμβαίνει μετά τα κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα LarissaNet.gr, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, κάποιοι Ρομά φωνάζοντας στον Νίκο Χαρδαλιά, ζητούσαν να μάθουν το λόγο που μπήκε ο οικισμός σε καραντίνα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να τονίζει: «Να μείνετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα άλλο».

Βίντεο - ντοκουμέντο από την ένταση:

Η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορoνοϊού.

Μετά την επίσκεψη στον συνοικισμό το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφει στην Αθήνα.

Δείτε βίντεο από την ένταση:

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε διαδοχικές συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το κλείσιμο των λαϊκών καθώς τα άτομα που βρέθηκαν θετικά εργάζονταν στις τοπικές λαϊκές. Παράλληλα θα αποσταλούν κλιμάκια διαπραγματευτών προκειμένου να έρθουν σε συζητήσεις με τους κατοίκους του καταυλισμού προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τον ιό.

Χαρδαλιάς: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία».

Δείτε το βίντεο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσέ επίσης πως επιστρατεύεται επίσης ξενοδοχείο στη Λάρισα για νέα κρούσματα που δεν θα χωρέσουν στην «Αρωγή».

Παράλληλα τόνισε πως δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.

Το χρονικό

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής στην αποκλεισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ για τον κορονοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι περίπου 200.

Ο συναγερμός σήμανε αφού εντοπίστηκε κρούσμα στην περιοχή και έπειτα διενεργήθηκαν 29 τεστ εκ των οποίων τα 19 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Πρόκειται για τον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης, με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα, όπου την Τετάρτη εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα ένας 32χρονος, ο οποίος προκάλεσε τον συναγερμό.

Κατά την ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος από ειδικό συνεργείο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, που μετέβη στη Λάρισα με εντολή του κ. Χαρδαλιά, εντοπίστηκαν 31 επαφές που είχε, και στα πρώτα 17 τέστ που έγιναν βρέθηκαν 12 θετικοί. Γι' αυτό αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων και τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί.

Σε καραντίνα και δομή προσφύγων στη Λάρισα

Σε καραντίνα τίθεται και η δομή προσφύγων «Κουτσόχερο» στη Λάρισα, καθώς διαπιστώθηκε πως ο Ρομά που έχει νοσήσει από κορονοϊό στην περιοχή είχε έρθει σε επαφή με αλλοδαπούς που διαμένουν στη συγκεκριμένο κέντρο. Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί 1.558 άτομα.

Από το πρωί της Παρασκευής απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου. Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει από 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΤΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγοραστός: Ανησυχώ και για άλλους οικισμούς

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, λήφθηκαν 29 δείγματα και τα 20 βρέθηκαν θετικά. Πρόκειται για ανθρώπους του στενού οικογενειακού κύκλου άλλου κρούσματος, κάτι που «ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας», όπως είπε, αλλά από την άλλη το στοιχείο αυτό μπορεί να μην λέει και τίποτα.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον αποκλεισμό της περιοχής, ενώ η περιφέρεια προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις και έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η περιοχή.

Ανησυχώ και για άλλους οικισμούς Ρομά που είναι κοντά και με τον οποίον είχαν σχέσεις, κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Ο καταυλισμός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικές εικόνες: Αυτός είναι ο λόγος που γέμισε όλη η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια