ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή των Βαΐων: «Ωσαννά» χωρίς πιστούς – Ελάχιστος κόσμος έξω από ναούς

Κυριακή των Βαΐων: «Ωσαννά» χωρίς πιστούς – Ελάχιστος κόσμος έξω από ναούς

Δείτε τι κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός – Συγκίνηση στη Θεία Λειτουργία χωρίς την παρουσία των πιστών.

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία χαρμόσυνη ημέρα, η οποία δεν ανήκει αυστηρά στην πένθιμη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία ξεκινά με την πρώτη ακολουθία του Νυμφίου.

Ονοματίζεται η σημερινή μέρα ως Κυριακή των Βαΐων γιατί όταν κατέβαινε ο Ιησούς από το Όρος των Ελαιών πάνω σ’ ένα πουλάρι, χιλιάδες λαού των Ιεροσολύμων βγήκε και τον προϋπάντησε ως Μεσσία του Ισραήλ κρατώντας στα χέρια τα βάια (τρυφερά κλαδιά) των φοινίκων.

Το όλο νόημα της εορτής αυτής, όμως, είναι βαρυσήμαντο και έχει άμεση χρονική και νοηματική συσχέτιση με τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάθος. Και να, τώρα, που επρόκειτο να υποδεχτούμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας «ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός», τώρα που αρχίζει η καλύτερη, η μεγαλύτερη (Μ. Εβδομάδα), η σπουδαιότερη εβδομάδα του χρόνου, εμείς (οι Χριστιανοί) αισθανόμαστε φυλακισμένοι μέσα στα σπίτια μας, γιατί μας λείπει η Εκκλησία.

Αυτό είναι που κυρίως μας λυπεί. Στις εκκλησίες όλης της χώρας, τέτοια μέρα επικρατεί το αδιαχώρητο. Χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν τους ναούς και παίρνουν βάγια τα οποία τα πηγαίνουν στο σπίτι μαζί με την ευλογία του Κυρίου. Φέτος όμως είναι μια χρονιά τελείως διαφορετική.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει κλείσει τους πιστούς στα σπίτια και οι ναοί είναι άδειοι από κόσμο. Μόνο οι ιερείς και οι ψάλτες βρίσκονται μέσα για να τελέσουν το μυστήριο.

Το Newsbomb.gr πήγε σε εκκλησίες της Αθήνας και κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό το λιγοστό κόσμο που βρέθηκε έξω από τους ναούς για να προσευχηθεί αυτή τη σπουδαία μέρα της Ορθοδοξίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Πάσχα: Ποιοι φοβούνται τα ανοικτά μεγάφωνα στην Θεία Λειτουργία;

Ναι είναι αντιληπτό ότι πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός πολιτών στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Κανείς δεν λέει το αντίθετο.

Να περνάμε όμως στην άλλη άκρη και να ζητούμε να μην ακούγεται από τα μεγάφωνα των ναών η Θεία Λειτουργία του Πάσχα, αυτό είναι ανήκουστο και δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση και αιτιολογία.

Τι σχέση έχει η μετάδοση και η διασπορά του ιού με την από μεγαφώνου Θεία Λειτουργία;

Αφού οι ναοί θα είναι άδειοι, δεν θα υπάρχουν πολίτες.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την καραντίνα

Ανήθικοι και απάνθρωποι Τούρκοι: Βρώμικο σχέδιο για να στείλουν μετανάστες με κορονοϊό στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Tα φάρμακα και τα εμβόλια που εξετάζονται - Παγκόσμια κινητοποίηση για τη θεραπεία

Άρα ποιον ή ποιους ενοχλεί να ακούγεται το Θείο Δράμα και η Ανάσταση σε όλες τις ενορίες και σε όλες τις γειτονιές;

Για ποιο λόγο η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική Εγκύκλιο για τον τρόπο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών την περίοδο του Πάσχα, δίνοντας οδηγίες προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών με την οποία απαγορεύει τη χρήση μεγαφώνων;

Με ποιο επιχείρημα; Με ποια επιστημονική δικαιολογία;

Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να «σιγήσουν» τον λόγο του Θεού;

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου (που είναι προφανώς απόρροια των μέτρων της κυβέρνησης) αναφέρεται ότι απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση πιστών έξω από τις Εκκλησίες, ενώ διευκρινίζει ότι η περιφορά του Επιταφίου κατά τη Μεγάλη Παρασκευή πρέπει να περιορισθεί αποκλειστικά εντός του Ιερού Ναού.

Επίσης, αναφέρει ότι η τέλεση της Αναστάσεως να γίνει εντός του Ιερού Ναού, στις 12 η ώρα το βράδυ, ενώ προσθέτει ότι η χρήση των καμπάνων των Ιερών Ναών δεν είναι απαραίτητη κατά την έναρξη των ιερών Ακολουθιών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής οπότε και σημαίνουν πένθιμα και κατά την Ανάσταση, όταν θα ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» οπότε και θα σημάνουν χαρμόσυνα και πανηγυρικά. Στην εγκύκλιο τα μέλη της Συνόδου συνιστούν οι Θείες Λειτουργίες να είναι «λιτές και σεμνοπρεπείς».

Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα που θυμίζουν άλλες εποχές και πλήττουν βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού.

Τα κλειστά μεγάφωνα και η απαγόρευση των καμπανών είναι βάναυση λογοκρισία η οποία στρέφεται πρωτίστως κατά του λόγου του Θεού και κατά των πιστών της Ορθοδοξίας.

Όχι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό από κανέναν σοβαρό άνθρωπο και πρέπει άμεσα οι Ιεράρχες της Εκκλησίας να πάρουν εδώ και τώρα θέση.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις στρέφονται ξεκάθαρα κατά των συνεκτικών δεσμών του Έθνους και της Ορθοδοξίας και δεν έχουν ουδεμία επιστημονική βάση;

Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απαγόρευση του Λόγου του Θεού δημιουργεί συνθήκες διωγμών που παραπέμπουν σε μεσαιωνικές πρακτικές;

Ανοίξτε τώρα τα μεγάφωνα σε όλες τις ενορίες και σε όλες τις γειτονιές.

Από τον Λόγο του Θεού δεν κινδύνεψε ποτέ κανείς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προσοχή! Μεγάλη απάτη - Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων