ΑΔΕΙΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ

ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2020: Πανταχού παρούσα η ΕΛ.ΑΣ. - Μπλόκα παντού και έλεγχοι στις μετακινήσεις

Πάσχα 2020: Πανταχού παρούσα η ΕΛ.ΑΣ. - Μπλόκα παντού και έλεγχοι στις μετακινήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάσχα 2020: Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για μετακινήσεις και συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού - Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα είναι το φετινό, με τους Έλληνες να καλούνται να το γιορτάσουν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι επίσημοι αριθμοί για το πόσα αυτοκίνητα πέρασαν φέτος τα διόδια των δυο μεγάλων εθνικών οδών, είναι χαρακτηριστικοί της εικόνας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Cnn.gr, Μίνα Καραμήτρου, από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στα διόδια είχαν περάσει 135.899 λιγότερα αυτοκίνητα από το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, το 2020 πέρασαν το συγκεκριμένο διάστημα από τα διόδια Αθηνών - Κορίνθου, 17.768 αυτοκίνητα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 135.899

Όσον αφορά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ πέρσι είχαν περάσει από τα διόδια 118.649 ΙΧ, φέτος από τη μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το μεγάλο Σάββατο είχαν περάσει μόλις 13.038 αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί πως από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι έλεγχοι των Αρχών είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλαστιαστεί.

Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για μετακινήσεις και συναθροίσεις

Μεταξύ των νέων αυτών συνθηκών, βρίσκονται και τα αυστηρά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, στην τιτάνια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί έχουν διαμηνύσει πως η χώρα διανύει την πιο κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού και έχουν ζητήσει από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας έχουν εκφράσει τις περασμένες ημέρες την ανησυχία τους για «εκτροχιασμό» από το στόχο λόγω των εορτών και έχουν ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του και την Κυριακή του Πάσχα.

Για σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, επικρατεί ανησυχία και για τις βόλτες από πιλοτή σε πιλοτή την Κυριακή αλλά και τις μετακινήσεις προς φίλους και συγγενείς.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι οποίος θέλει να ψήσει το αρνί στο σπίτι του δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό όμως δεν μπορεί να κάνει είναι να συγκεντρωθούν φίλοι και συγγενείς γύρω από τη σούβλα και το κυριακάτικο τραπέζι σαν να μην συμβαίνει τίποτα… Δεν μπορεί να γίνουν μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να δούμε πυλωτές που να έχει στρωθεί γλέντι με 10 ή 20 άτομα» ανέφερε μιλώντας στο CNN Greece στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η Αστυνομία περιπολεί σε στενά και όχι μόνο σε κεντρικούς δρόμους όπου θα προσπαθεί να εντοπίσει «αντάρτες» ενώ το ελικόπτερο και το drone της αστυνομίας θα δίνουν εικόνες από ταράτσες.

Πάντως, έχει δοθεί εντολή να ελέγχεται κάθε καταγγελία που θα λαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και περιπολικό θα στέλνεται στο σημείο για να γίνεται η διασταύρωση της πληροφορίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός - Αριθμοί-σοκ: «Ίσως 100.000 με 200.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα»

Κορονοϊός: Στους 112 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξαν δύο άνδρες

Κορονοϊός: Οι σπασμένες πόρτες του τρόμου - Σοκαριστικές εικόνες μέσα από το εργαστήριο της Ουχάν

Έλεγχοι και στα εξοχικά

Πάντως, «πονοκέφαλο» στην αστυνομία προκαλούν περιοχές όπου υπάρχουν εξοχικά στα οποία οι ένοικοί τους κατάφεραν να φτάσουν πριν επιβληθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Έλεγχοι και περιπολίες θα γίνονται συνεχώς από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα όπου ήδη το προηγούμενο διάστημα «χαρτογράφησαν» και γνωρίζουν σε ποια εξοχικά επέστρεψαν οι ένοικοί τους.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι σε διόδια και κεντρικούς δρόμους της Αθήνας θα είναι ενισχυμένοι και οι εντολές που έχουν πάρει τα πληρώματα των περιπολικών είναι να μην αφήνουν κανέναν να περάσει χωρίς να έχει επαρκείς αιτιολογίες για τη βεβαίωση που θα φέρει μαζί του για την μετακίνηση του.

Δείτε πόσους έγραψε η Αστυνομία για άσκοπες μετακινήσεις

Στη βεβαίωση 85 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛΑΣ, χθες, Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 48 στην Αττική, 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Κρήτη, 4 στην Ήπειρο, 4 στη Θεσσαλία, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Στερεά Ελλάδα και 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται, ότι για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 354 στην Αττική, 118 στη Θεσσαλονίκη, 76 στην Κεντρική Μακεδονία, 76 στην Κρήτη, 49 στην Πελοπόννησο, 43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 39 στη Στερεά Ελλάδα, 39 στο Νότιο Αιγαίο, 37 στη Θεσσαλία, 29 στο Βόρειο Αιγαίο, 26 στη Δυτική Ελλάδα, 19 στην Ήπειρο, 17 στα Ιόνια Νησιά και 8 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι εξελίξεις για την αιτία της πυρκαγιάς - Τι ερευνούν οι Αρχές

Σχετικές ειδήσεις