ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη: Πότε θα ανοίξει και τι - Οι ημερομηνίες

Αποκάλυψη: Πότε θα ανοίξει και τι - Οι ημερομηνίες
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
INTIME NEWS

Περιθώριο μέχρι αύριο, Παρασκευή (24/4/2020) έχει δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου να του παραδοθεί το τελικό σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες, θα κάνει παρεμβάσεις και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη Δευτέρα, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, θα ανακοινώσει την πρώτη φάση της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, τα μέτρα περιορισμού παρατείνονται μέχρι τις 4 Μαΐου, με το άνοιγμα ωστόσο ορισμένων υπηρεσιών να δρομολογούνται για την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς κάποια μέλη της επιτροπής ζητούν ειδικά τα δημοτικά να μην ανοίξουν καθόλου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μέχρι στιγμής, το προσχέδιο που αναμένεται να παραδοθεί, με μικρές αλλαγές, περιλαμβάνει τα εξής σενάρια:

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ / ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

4 Μαΐου

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

4 Μαΐου

ΣΧΟΛΕΙΑ

11 Μαΐου Γ’ Λυκείου

25 Μαΐου ή 1 Ιουνίου υπόλοιπα σχολεία

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Μετά τις 20 Μαΐου

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/ΚΑΦΕ/ΜΠΑΡ

Από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από 1 έως 10 Ιουνίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Σεπτέμβριο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

15 Ιουνίου ετήσιας λειτουργίας

30 Ιουνίου εποχικά.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφουν και σβήνουν τις τελευταίες ώρες με το… αγκάθι να παραμένει η έναρξη των σχολείων και ο τρόπος που θα λειτουργούν καφετέριες, παραλίες και ξενοδοχεία.

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες και θα βάλει τις τελευταίες πινελιές, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους μετάβασης στην επόμενη μέρα.

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά... με μάσκες

Η διασπορά του SARS-CoV-19 στον πληθυσμό και η επιδημία της νόσου COVID-19 φθίνει σιγά-σιγά στη χώρα μας, είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι μια τέτοια επιδημία είναι αδύνατον να σβήσει, όταν υπάρχουν «μικρές φωτιές», όπως τις ονόμασε, που σιγοκαίνε, δηλαδή εστίες σε τοπικές κοινότητες και μεταναστευτικές δομές και δεν πάρει κανείς έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Τα αισιόδοξα νέα που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Τσίοδρα, ενισχύουν τα σενάρια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την απαραίτητη προσοχή φυσικά και την απαιτούμενη προσπάθεια όλων μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων είπε ότι χθες στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας «συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, τη φάση δηλαδή η οποία θα ακολουθήσει».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο σύστασης χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα, να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και σε αυτό εντάσσεται και η χρήση μάσκας. Διότι παρά την αρχική σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μη ευρεία χρήση της μάσκας, τώρα εξετάζεται η χρήση της ως επιπρόσθετο μέτρο για την αποτροπή μεταφοράς του ιού από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο άνθρωπο σε έναν κλειστό χώρο.

«Να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε αυτό τον ιό να μεταδοθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του ακριβώς αντίθετου αποτελέσματος από το επιδιωκόμενο. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας μάσκας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας ενός μέτρου το οποίο αφορά και μόνο την απόσταση, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, δεν σε βοηθά», είπε ο κ. Τσιόδρας και επικαλέστηκε τις οδηγίες του ECDC σύμφωνα για την ορθή χρήση της μάσκας.

«Γιατί η επαφή με το πρόσωπο είναι κύριο μήνυμα, το οποίο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία υφασμάτινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Εκτός από τη γενικευμένη χρήση μασκών στους κλειστούς χώρους, ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε ακόμη ειδική εκπαίδευση και οδηγίες το αμέσως επόμενο διάστημα για την κατανόηση των νέων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αφού από την ευλαβική τήρησή τους εξαρτάται ευθέως και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος επιστροφής από την καραντίνα σε σύντομο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, «στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις, είτε να πατάμε φρένο, είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα» επισήμανε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας για το «εύθραυστο» της εθνικής επιτυχίας απέναντι στον κορωνοϊό, σε περίπτωση που επικρατήσει χαλάρωση απέναντι στις προδιαγραφές υγιεινής κατά τη φάση της… εξόδου.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε χθες ότι η λήξη των περιοριστικών μέτρων στις 27 Απριλίου «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν (σ.σ. οι περιορισμοί) στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς», θέλοντας να προλάβει τυχόν καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας. Μέτρα, άλλωστε, αντίστοιχα των ημερών του Πάσχα ως προς τις μετακινήσεις θα εφαρμοστούν και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, προς αποφυγή μαζικών αποδράσεων προς την επαρχία, αλλά και παραλιακών και δασικών ζωνών στα αστικά κέντρα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: 122 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πέθανε ασθενής 88 ετών στο ΑΧΕΠΑ

Κορονοϊός: Θ' ανοίξουν ή όχι τα σχολεία; Τα δύο «στρατόπεδα» μεταξύ των ειδικών και τι υποστηρίζουν

Κορονοϊός: Το προσχέδιο για άρση των μέτρων – Πότε ανοίγουν μαγαζιά, καφετέριες,παραλίες, ξενοδοχεια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 600 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι επιστήμονες μετά το «μάζεμα» των vouchers

Σχετικές ειδήσεις