ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για τους νεκρούς και τα κρούσματα σε κλινικές-Λειτουργούν σήμερα οι «Ταξιάρχαι»

Κορονοϊός: Ανησυχία για τους νεκρούς και τα κρούσματα σε κλινικές-Λειτουργούν σήμερα οι «Ταξιάρχαι»

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Εισαγγελική έρευνα για το τι συνέβη στις δύο κλινικές με τους τρεις νεκρούς και τα δεκάδες κρούσματα - Ανοιχτή για αιμοκαθάρσεις η κλινική στο Περιστέρι

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές, μετά το θάνατο τριών ανθρώπων και τα δεκάδες κρούσματα σε δύο ιδιωτικές κλινικές, στο Περιστέρι και το Ελληνικό.

Κι ενώ ήδη ο προϊστάμενος στης εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει αναθέσει σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και στις δύο κλινικές, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος, η μία εξ' αυτών συνεχίζει να λειτουργεί.

Τρεις οι νεκροί

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr, η κλινική «Κασταλία» είναι κλειστή, καθώς δεν κυκλοφορεί κανείς εκτός αυτής.

Στη συγκεκριμένη κλινική, έχουν ληφθεί δείγματα και από τους 300 τρόφιμους. Από τους 170 εργαζόμενους έχουν ληφθεί 130 δείγματα μέχρι στιγμής, από τα οποία τα 110 είναι αρνητικά.

Το πρωί της Παρασκευής (24/04), εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν αν είναι θετικοί ή αρνητικοί προσήλθαν στην εργασία τους αλλά τους έδιωξαν από την κλινική.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις νεκροί είναι από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, με τον εκπρόσωπό της πάντως να αναφέρει ότι «στην κλινική δεν υπήρξε ούτε ένας. Από αυτούς που μεταφέραμε, αν υπήρξε κάποιος νεκρός, δεν το ξέρω».

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 28 κρούσματα κορονοϊού σε κλινική στο Περιστέρι.

Από τα 28 κρούσματα, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, ενώ τα 11 εργαζομένους. Είχε προσθέσει δε, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα.

Σήμερα όμως η κλινική «Ταξιάρχαι» λειτουργεί κανονικά, πραγματοποιώντας αιμοκαθάρσεις στον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πέντε άτομα ασυμπτωματικά βρίσκονται στην κλινική και νοσηλεύονται στο ισόγειο. Στον 1ο όροφο λειτουργεί η μία από τις δυο μονάδες αιμοκάθαρσης με άδεια του ΕΟΔΥ. Οι αιμοκαθάρσεις 50 ατόμων γίνονται κανονικά γιατί ακόμη και αν δεν είναι θετικά τα τεστ μπορεί να βρίσκεται η νόσος σε φάση επώασης και εάν μεταφερθούν σε άλλο χώρο υπάρχει κίνδυνος διασποράς κορονοϊού.

Δείτε τι δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης κλινικής:

Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου

4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Δείτε φωτογραφίες από την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι στη gallery που ακολουθεί:

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις υγειονομικές «βόμβες» στις δύο κλινικές - Έρευνα για κακουργήματα

Κορονοϊός: Θετικά νέα! Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου στην Ευρώπη

Κορονοϊός – Σας αφορά: Οι τρεις συνθήκες του καιρού που αποδυναμώνουν τον φονικό ιό

Σωτήρης Τσιόδρας: Ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας

Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας.

Όπως είπε, κύριος στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός του ιού σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. «Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας», τόνισε και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά.

«Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε». Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοψία του Newsbomb.gr στην κλινική «Κασταλία» - Κατεπείγουσα έρευνα για κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις