ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι θα πάνε για δουλειά στις 4 Μαΐου – Τι αλλάζει στα ωράρια

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι θα πάνε για δουλειά στις 4 Μαΐου – Τι αλλάζει στα ωράρια
INTIME NEWS

Ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η «πρώτη φάση» της χαλάρωσης των μέτρων ξεκινά την Δευτέρα 4 Μαΐου με το άνοιγμα εταιριών λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών και την κατάργηση του SMS για τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση ανεβάζουν ρολά 26.167 επιχειρήσεις και επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες.

Ειδικότερα στις 4 Μαΐου ανοίγουν:

  • Βιβλιοπωλεία
  • Οπτικά
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής
  • Αθλητικός εξοπλισμός
  • Πώλησης φυτών
  • Αγορές καταναλωτών
  • Απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών
  • ΚΤΕΟ

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Αλλαγές σε ωράρια, αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας

Η επιστροφή στην κανονικότητα φέρνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, στα ωράρια και στα μέτρα ασφαλείας.

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, θα ισχύουν τα εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. - 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων ανά άτομο και επιβάλλεται η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες. Σχετικά με τη χρήση ανελκυστήρων, αυτή δεν συνίσταται, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας θα πρέπει να τηρούνται και σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η προσέλευση των πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και την καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 - 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 - 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το ημερολόγιο για τη «Γέφυρα ασφαλείας» - Τα βήματα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα

Σχετικές ειδήσεις