ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δύο θάνατοι σε λίγες ώρες στην Ελλάδα - 162 συνολικά οι νεκροί από την πανδημία

Κορονοϊός: Δύο θάνατοι σε λίγες ώρες στην Ελλάδα - 162 συνολικά οι νεκροί από την πανδημία
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων στην Ελλάδα καθώς τις τελευταίες ώρες άλλοι δύο συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους.

Στους 162 έφτασαν πλέον οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, καθώς τις προηγούμενες ώρες κατέληξαν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ δύο γυναίκες.

Η πρώτη πέθανε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ, ήταν ηλικίας 92 ετών και έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ήταν αιμοκαθαρόμενη.

Η δεύτερη, ηλικίας 84 ετών, κατέληξε λίγο πριν από τις επτά το πρωί του Σαββάτου και είχε υποκείμενα νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, πάρκινσον).

2.810 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 162, εκ των οποίων 45 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή (15/05) είναι 40 (τα 35 από γνωστή συρροή κρουσμάτων) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.810. Από αυτά, 612 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.452 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 23 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση», τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταυτόχρονα πολλές επιδημικές εστίες. «Με ανησυχεί μη γίνει πρακτικά αδύνατο όταν έχουμε ταυτόχρονα επιδημίες σε πολλά μέρη». «Κρατήσαμε την κυκλοφορία του ιού σε χαμηλά επίπεδα και σιγά - σιγά σβήνει, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί», τόνισε ο καθηγητής.

Για τα τεστ αντισωμάτων

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση στην οξεία φάση της νόσου καθώς δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. «Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια σε συνεννόηση με τον ιατρό είναι απαραίτητος για την διάγνωση», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Για να εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί έδωσε ένα παράδειγμα: «Ας πω ένα παράδειγμα, είμαι ένας πολίτης σε μια επιδημία, μου ανακοινώθηκε πως είμαι θετικός σήμερα με μοριακό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ – εγώ δεν το πιστεύω– έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το ταχύ τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός -αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω τον ιό. Το τεστ μπορεί να κάνει 20 ημέρες να γίνει θετικό και υπάρχει η πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων ανάλογα με το ποια ημέρα της νόσου βρίσκομαι, ανάλογα με την ποιότητα του τεστ. Άρα δεν το πιστεύω αυτό το αρνητικό τεστ που μου δίνει μια ψεύτικη ασφάλεια, που με καθοδηγεί λάθος-πως δεν έχω κάτι», επεσήμανε ο καθηγητής.

Για τα εμβόλια

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα εμβόλια, τόνισε πως: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό, δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Ειδική αναφορά έκανε και στα σενάρια διασύνδεσης των υψηλών θερμοκρασιών με το «lockdown», διαμηνύοντας ότι δεν προκύπτει καμία συσχέτιση και ότι οι ασυνήθιστα μεγάλες θερμοκρασίες αφορούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κάλεσε, στο πλαίσιο αυτό, τους πολίτες να ενυδατώνονται διαρκώς και επαρκώς, ενώ επανέλαβε ότι η έκθεση στον ήλιο δεν μας «προστατεύει» από την COVID-19.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ασφαλείας για τις μετακινήσεις από τη Δευτέρα

Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας που ξεκινάει τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι έχουν θεσπιστεί ήδη κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στη σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία τα οποία θα τεθούν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως τη 15η Ιουνίου, που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 31/5 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Ακόμα, παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τρίτον, ανέφερε ότι η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ έως τις 31/5 η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.