ΕΛΛΑΔΑ

Μηταράκης: Τέλος η Μόρια όπως την ξέραμε - Εντοπίστηκαν οκτώ από τους 35 φορείς κορονοϊού

Μηταράκης: Τέλος η Μόρια όπως την ξέραμε - Εντοπίστηκαν οκτώ από τους 35 φορείς κορονοϊού

Επιτόπια αυτοψία στη Μυτιλήνη πραγματοποιούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Στο νησί της Μυτιλήνης βρλεθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο, πραγματοποιώντας αυτοψία στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο ως γνωστό τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Τρίτης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και έδωσαν λεπτομέρειες για το συμβάν.

«Οι οκτώ από τους 35 διαμένοντες στη Μόρια που νοσούν με κορωνοϊό έχουν ήδη εντοπιστεί» σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

«Εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς. Τα γεγονότα ξεκίνησαν λόγω της καραντίνας. Τα 8 από τα 35 κρούσματα κορωνοϊού έχουν ήδη εντοπιστεί», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης και ήδη έχουν απομονωθεί.

«Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Επίσης από την Πέμπτη ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις για κορωνοϊό και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των δίπλα χωριών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει επίσης γιατρούς και νοσηλευτές στη Λέσβο.

«Καταστράφηκαν διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μόνο μέρος από τους χώρους φιλοξενίας. Βασικές προτεραιότητες ήταν η μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων και η εκκένωση του καταυλισμού. Δεν υπάρχουν τραυματίες, θύματα και αγνοούμενοι», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που παρέμειναν στο ΚΥΤ.

Σήμερα παραμένουν 3.500 αιτούντες άσυλο στη Μόρια:

  • Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1000 θα διαμείνουν δωρεάν σήμερα σε πλοίο που παραχώρησε η Blue Star
  • Αύριο θα πλεύσουν στη Λέσβο δύο αρματαγωγά
  • Οι υπόλοιποι θα διαμείνουν σε σκηνές στη Μόρια σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

«Οι περισσότεροι παραμένουν μακριά από τον αστικό ιστό», επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ.Μηταράκης τόνισε πως «χρειάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας, ασφαλής, με ανθρώπινες συνθήκες, μικρότερη από αυτή που είναι σήμερα».

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «είναι δεδομένο ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο για την καραντίνα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Σημείωσε πως οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν, οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές και οι θετικοί στον κορωνοϊό θα έχουν περίθαλψη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ Ανάβυσσος: Στις αυλές των πρώτων σπιτιών οι φλόγες - Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο