ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας «Ιανός»: Η φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα - Δύο νεκροί σε Φάρσαλα-Καρδίτσα

Κυκλώνας «Ιανός»: Η φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα - Δύο νεκροί σε Φάρσαλα-Καρδίτσα
INTIME NEWS

Ιανός: Δύο είναι τα θύματα που άφησε πίσω του το πέρασμα του κυκλώνα από τη Θεσσαλία - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Φονικό και καταστροφικό είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Ελλάδα.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.

Διαβάστε επίσης: Κυκλώνας «Ιανός» - Συγκλονιστική μαρτυρία για τη νεκρή: Την άκουγα να φωνάζει βοήθεια (vid)

Νεκρός βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (19/09) ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιος του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Πλέον, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μουζακίου Φάνη Στάθη, η 40χρονη αγνόησε το σήμα αστυνομικών κι επιχείρησε να περάσει το ρέμα, όπου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας πολίτης εντόπισε το αυτοκίνητο της αγνοούμενης και ενημέρωσε τις Αρχές.

Το αυτοκίνητο της άτυχης γυναίκας.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος μίλησε στο MEGA και έκανε λόγο για δύο αγνοούμενος στην περιοχή.

«Έχουμε δύο αγνοούμενους, μια κοπέλα κι έναν κύριο 35 ετών. Γίνονται προσπάθειες από την ΕΜΑΚ αλλά δεν έχουμε κάποια εξέλιξη για την ώρα», ανέφερε.

Δείτε τι δήλωσε στο βίντεο που ακολουθεί:

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εγκλωβισμένο βρίσκεται ζευγάρι ηλικιωμένων στο σπίτι του στο χωριό Καστανιά του δήμου Καρδίτσας καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσε η στέγη την ώρα που κοιμόντουσαν. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καρδίτσας προσπαθεί να φτάσει στο σημείο για να απεγκλωβίσει τους δύο ηλικιωμένους.

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες:

Δείτε εικόνες από την Καρδίτσα και το Μουζάκι στη gallery που ακολουθεί:

Το πρωί του Σαββάτου στην Καρδίτσα:

Τραγικός θάνατος για ηλικιωμένη

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα εγκλωβίστηκε στο σπίτι της στο Βασιλί Φαρσάλων και έχασε την ζωή της από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η άτυχη ηλικιωμένη, άκουσε μια βοή και όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της τα νερά την παρέσυραν.

Μάλιστα εντοπίστηκε νωρίς το πρωί, παρά το γεγονός πως η τραγωδία είχε συμβεί από το βράδυ μιας και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σπίτι της.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το φονικό πέρασμα του «Ιανού»:

Αττική, Κορινθία και Αργολίδα θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα το πρωί, η σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά με τους παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων συναρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα του φαινομένου και θέματα αποκατάστασης των ζημιών από τις περιοχές που πέρασε.

Όπως ανέφεραν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη.

Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Νότια κινείται ο «Ιανός»

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», μετά από σχεδόν 24 ώρες παραμονής στις δυτικές ακτές της Ελλάδας, κινείται νότια και το πρωί του Σαββάτου το κέντρο του εντοπιζόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τις πρωινές και απογευματινές ώρες σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην Ανατολική Πελοπόννησο, με κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν καταιγίδες.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά με τα φαινόμενα του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή ο ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει την Κρήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΟΥΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης: Καρδίτσα: Δραματικός απεγκλωβισμός άνδρα - Ανέβηκε στο αμάξι για να γλυτώσει

Τρίκαλα: Συγκλονιστικές εικόνες απεγκλωβισμού

Η κάμερα κατέγραψε εικόνες από τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφου στην Παλαιοκαρυά στα Τρίκαλα, όπου η κακοκαιρία «Ιανός» έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Ο άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες του e-thessalia.gr, επέστρεφε από την εργασία του αλλά δεν μπόρεσε να περάσει τον δρόμο με το σκαπτικό του μηχάνημα που είχε μετατραπεί σε ποτάμι. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να ρίξουν σκάλα για να τον απεγκλωβίσουν από το σημείο καθώς δεν μπορούσαν οι ίδιοι να τον προσεγγίσουν.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.

Δείτε πλάνα από το καταστροφικό πέρασμα της πλημμύρας στο Μουζάκι που δημοσίευσε το mouzakinews.gr

Σοβαρές ζημιές εντοπίζονται και με την υδροδότηση της περιοχής των Φαρσάλων η οποία έχει διακοπεί, καθώς λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν ζημιές στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν την πόλη με νερό.

Σύμφωνα με τον δήμο Φαρσάλων από το πρώτο φως της ημέρας γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του χώρου των αντλιοστασίων αλλά και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς το νερό στο σημείο υπερβαίνει το ένα μέτρο.

Προβλήματα και στην Κορινθία

Προβλήματα με πλημμύρες έχει προκαλέσει ο «Ιανός» σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, τουλάχιστον 25 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα σήμερα καθώς έβρεχε όλη τη νύχτα», περιέγραψε την κατάσταση μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

«Επιχειρούμε από νωρίς το πρωί με περισσότερα από έξι μηχανήματα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 25 σπίτια στην περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης.

Ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε ότι δεν κινδύνευσε η ζωή κάποιου πολίτη από το πέρασμα της κακοκαιρίας ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα από εδώ και πέρα καθώς όπως είπε «τα φαινόμενα φαίνεται ότι είναι σε ύφεση».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει 16 κλήσεις από τις περιοχές των Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής για απαντλήσεις υδάτων, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας έχει κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού - Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

Δείτε εικόνα από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης:

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, «μόνο στην παραλιακή περιοχή των Κεχριών υπάρχουν προβλήματα» και εξήγησε: «Λόγω των βροχοπτώσεων, το βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, "κατέβασε" νερά στην παραλιακή περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Επιδαύρου.»

Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Με λεωφορεία θα γίνεται μέχρι νεοτέρας η σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί η σιδηροδρομική υποδομή, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που δημιούργησε ο κυκλώνας "Ιανός".

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου οι επιβάτες των τραίνων θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία για το κομμάτι μεταξύ Λιανοκλαδίου - Λάρισας παρακάμπτοντας τα απροσπέλαστα σημεία της σιδηροδρομικής υποδομής προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η εταιρεία ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία, και θα ενημερώσει με νεότερη ανακοίνωση για την πορεία ομαλοποίησης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρεί με συνεργεία στα προβληματικά σημεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και παραμένει εν ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σημειώνεται πως η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Όθρυος έχει υποστεί από νωρίς χθες Παρασκευή το απόγευμα σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νέο lockdown απειλεί την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο