ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ολοταχώς για lockdown - Η κρίσιμη ημερομηνία

Κορονοϊός: Ολοταχώς για lockdown - Η κρίσιμη ημερομηνία

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική «χτυπούν» καθημερινά «κόκκινο».

Επιδημιολογικά η εικόνα παραπέμπει στον περασμένο Μάρτιο, όταν τα μέτρα κατά του κορονοϊού λαμβάνονταν το ένα μετά το άλλο, προκειμένου να αναχαιτιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί πλέον σε εφαρμογή έχουν θέσει σε ένα ήπιο lockdown την Αττική.

Μάλιστα, τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας (453 συνολικά και 184 εξ αυτών στο Καρά Τεπέ).

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι αν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική δεν μειωθούν το επόμενο διάστημα, κανένας δεν αποκλείει το lockdown.

Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνουν ότι αν τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, δεν αποδώσουν, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Βέβαια, στην κυβέρνηση θέλουν να αποφευχθεί το lockdown, γι' αυτό και οι συζητήσεις είναι καθημερινές και εξετάζεται πολύ προσεκτικά ο αριθμός των κρουσμάτων και η εφαρμογή των μέτρων.

Η 30ή Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ως η ημέρα, που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, που αυτομάτως θα επιτείνουν τη διάρκεια των τρεχόντων μέτρων ή θα πάμε σε οριζόντιο lockdown.

Την ίδια ώρα που τα σενάρια για νέα μέτρα στην Αττική υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης εάν φυσικά τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειωθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, από τα συνολικά 4.084 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.100 εντοπίζονται στην Αττική και από αυτά τα 966 βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων.

«Η Περιφέρεια Αττικής και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο". Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ποιες περιοχές στην Αττική είναι στο «κόκκινο»

Τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στο Δήμο Πειραιά, στο Δήμο Κηφισιάς, αλλά και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού.

Σύψας σε ΣΚΑΪ: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας η Αττική

Η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί χρώμα και είναι ένα βήμα πριν βρεθεί στο κόκκινο, δηλαδή σε ένα νέο lockdown, όπως προειδοποίησε και ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Όπως τόνισε μιλώντας το πρωί της Τρίτης (22/09) στον ΣΚΑΪ, είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να περιοριστεί η διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες».

Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε, δε, ότι «μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή».

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη», συμπλήρωσε.Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

Τέλος, είπε ότι μέχρι ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Ανάμεσα στα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης, κλείσιμο των σχολείων
  • απαγόρευση μετακινήσεων ειδικά των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων για να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νέο αρνητικό ρεκόρ

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, όσον αφορά τα κρούσματα της πανδημίας στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 453 νέα περιστατικά.

Από τα νέα κρούσματα, τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ), 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 127 στην Αττική.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες, ενώ 2.618 (16,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα τη Δευτέρα:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ορατό πλέον το νέο lockdown στην Αττική - Προ των πυλών η απαγόρευση κυκλοφορίας