ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 6 οριζόντια μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα - Ο νέος υγειονομικός χάρτη

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 6 οριζόντια μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα - Ο νέος υγειονομικός χάρτη

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εξειδίκευσαν το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τη Σάμο.

«Έχουμε εκθετική αύξηση», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και τόνισε πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δυναμικά. «Το σχέδιο έχει στόχο να περιορίσει τη διασπορά του ιού», προσέθεσε.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιθμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. «Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε σήμερα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

«Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς παρουσιάζοντας κατ' αρχάς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως επιπέδου κινδύνου, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 τα ξημερώματα:

Τα οριζόντια μέτρα

Τα παρακάτω μέτρα ισχύουν σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως του επιπέδου ασφαλείας:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.
  2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
  3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
  4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
  5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Τα δύο νέα επίπεδα συναγερμού

Ο υφυπουργός παρουσίασε και τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, με την επικράτεια να χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις.

Συγκεκριμένα, σε ζώνη επιτήρησης Α εντάσσονται οι μέχρι πρότινος «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου Β εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές.

Αυτές είναι οι περιοχές που είναι σε ζώνη επιτήρησης Α:

Οι περιοχές που βρίσκονται σε ζώνη αυξημένου κινδύνου Β:

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ξεκινούν να εφαρμόζονται από τη Τρίτη (3/11)

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός κυκλοφορίας 00:00-05:00
  • Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας
  • Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα *εξαιρούνται κλινικές και
  • εργαστήρια τελειοφοίτων
  • Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας (ΜΦΗ κ.ο.κ.)
  • Ανοικτά λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, σχολεία, ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι,
    ξενοδοχεία, βιομηχανία, κομμωτήρια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: ΣΟΚ! 2.056 νέα κρούσματα στην Ελλάδα