ΕΛΛΑΔΑ

Γαλάτσι: Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες για τον 5χρονο - Εισέπνευσε δακρυγόνο

Γαλάτσι: Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες για τον 5χρονο - Εισέπνευσε δακρυγόνο
Intime News

Τι αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας για το περιστατικό

«Καμία κακοποίηση πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται ατεκμηρίωτα σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τα γεγονότα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στην Αθήνα, χθες το απόγευμα.

Από τα επεισόδια συνελήφθηκαν δεκατρία άτομα (10 άνδρες και 3 γυναίκες). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας, και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης της covid -19». Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και «κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών» «με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».

Ο ένας από τους άνδρες συνελήφθη σε παρακείμενο κατάστημα, αφού προηγουμένως χτύπησε αστυνομικό με κοντάρι που έφερε και το οποίο κατασχέθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

«Κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο κατάστημα, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε μία φορά χρήση δακρυγόνου αερίου (φυσούνα). Περίπου δύο ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό. Συνεπώς, καμία κακοποίηση -και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται ατεκμηρίωτα σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές» αναφέρει η ΕΛΑΣ στην ίδια ανακοίνωση και σημειώνει:

«Οι αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα. Η Αστυνομία τις διερευνά ως καταγγελίες και ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, διαδικασία την οποία εφαρμόζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Αντιδράσεις για την επιχείρηση των ΜΑΤ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή επιχείρηση των ΜΑΤ στην καφετέρια στο Γαλάτσι. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για βίαιη δράση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο κατάστημα εστίασης και συμπληρώνει «σε αντίστοιχο κατάστημα, οι πελάτες είχαν αντιμετωπιστεί ως τρομοκράτες».

«Η βίαιη δράση των ΜΑΤ την Κυριακή στο Γαλάτσι, ακόμη και μέσα σε καφετέρια, δείχνει την εξέλιξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, «είναι αδιανόητο εκεί που ένας πολίτης πίνει τον καφέ του, ξαφνικά να εφορμούν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες μάλιστα ασκούν τόση βία ώστε σημειώνονται τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών».

«Το πολιτικό μήνυμα του δόγματος "Τρόμος και Πάταξη" και οι εντολές της κυβέρνησης έχουν απελευθερώσει ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας, οδηγώντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία στο περιθώριο και την απομείωση της αποστολής τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη».

Την ίδια ώρα, στα social media, υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ, χτυπήθηκε και ένα 5χρονο παιδί.

«Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ»

Για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Γαλάτσι», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι η συγκέντρωση ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί στο Ν. Ηράκλειο, αλλά μεταφέρθηκε λόγω έντονης αστυνομικής παρουσίας στο μέρος του αρχικού καλέσματος. Στην συνέχεια, προσθέτει, υπήρξε «ένα πραγματικό όργιο αστυνομικής καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων και περαστικών, με τέσσερις βαριά τραυματισμένους στο κεφάλι, που συνεχίστηκε ακόμα και έξω από το νοσοκομείο, όπου η αστυνομία παραμόνευε για να συλλάβει τους τραυματίες -όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται»-.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 καταγγέλλει επίσης ότι η αντιφασιστική συγκέντρωση «είχε πραγματοποιηθεί σε απάντηση συγκέντρωσης μελών του φασιστικού μορφώματος Κασιδιάρη, τα οποία δεν "έχαιραν" αντίστοιχης αντιμετώπισης από τις δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς για μια ακόμα φορά, τις εκλεκτικές τους σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας». Πρέπει άμεσα, επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 «να εκδημοκρατιστούν όλα τα σώματα ασφαλείας και να υπάρξει πραγματική λογοδοσία και εμφανή διακριτικά».

Το ιστορικό του συμβάντος

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομικής συντάκτριας του CNN Greece, Μίνας Καραμήτρου μία ομάδα νεαρών συγκεντρώθηκε στο Γαλάτσι σε στέκι αντιεξουσιαστών μετά την απαγόρευση χθες το βράδυ της συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί στο Ηράκλειο στο σημείο που δολοφονήθηκαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της.

Τα νεαρά άτομα επιτέθηκαν στη διμοιρία καθώς και στην Ομάδα Δράσης που βρισκόταν στο Γαλάτσι. Τα άτομα που προσήχθησαν μεταφέρονται στην διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής.

Την ίδια ώρα, από το νεκροταφείο του Ηρακλείου οι αστυνομικοί προσήγαγαν 10 άτομα τα οποία σύμφωνα με τις Αρχές δεν συνεργάζονταν στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη χθες για την απαγόρευση συγκέντρωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown Θεσσαλονίκη: Αυτά τα νέα μέτρα «κλείδωσαν»