ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown Θεσσαλονίκη: Αυτά τα νέα μέτρα «κλείδωσαν»

Lockdown Θεσσαλονίκη: Αυτά τα νέα μέτρα «κλείδωσαν»
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Νέα πιο σκληρά μέτρα, όπως όλα δείχνουν, «κλείδωσαν» για τη Θεσσαλονίκη, η οποία «βράζει», καθώς εδώ και τρεις ημέρες έχει ξεπεράσει την Αττική σε κρούσματα.

Nέα αυστηρότερα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη μετά τη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς»

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι:

1. η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα στις στις 8 ή στις 9 το βράδυ δηλαδή και

2. η απαγόρευση της μετακίνησης σε άλλο νομό.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη

Ο συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει σημάνει για την κυβέρνηση έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο.

Τα 440 κρούσματα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο του Σαββατοκύριακου, αλλά και η διασπορά της νόσου στους όμορους νομούς φαίνεται πως φέρνει προ των πυλών το καθολικό lockdown ή με περιορισμούς που θα προσομοιάζουν κατά πολύ το μοντέλο του περασμένου Μαρτίου.

Η αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί την προκαταβολική εισήγηση που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ώρες και την ενεργοποίηση ακόμη και σχεδίου αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που διαλαμβάνει η εξέλιξη της νόσου στην συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα της Βόρειας Ελλάδας, και τα σενάρια άμεσης παρέμβασης για την αντιστροφή της επιδημιολογικής καμπύλης θα αποτελέσουν όπως είναι φυσικό το πρώτο θέμα στην ατζέντα της τακτικής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό. Δηλωτική της ετοιμότητας για ανάληψης αποφασιστικότερης δράσης, παρότι σε λιγότερες από 24 ώρες ενεργοποιείται το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και η αποστολή στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή με εντολή του κ. Κικίλια, αποσκοπεί στην αποσυμπίεση των βαθμίδων του τοπικού συστήματος υγείας το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Οι 43 νέες κλίνες ΜΕΘ αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά ενισχύσεων που θα λαμβάνονται τις προσεχείς ώρες, με την ένταξη κρεβατιών αυτής της κατηγορίας και από τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Ήδη από την Κυριακή έχουν προστεθεί:

1) 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»

2)10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»,

3)10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

4) 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,

5)6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο Γενικό Νοσκομείο Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστική της πίεσης πάντως που δέχεται το σύστημα υγείας στην Θεσσαλονίκη είναι η εικόνα που μεταδιδόταν στην Αθήνα και απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτή ακόμη και μετά την προσθήκη των επιπλέον 7 κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, 5 εξ’αυτών κατελήφθησαν από ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δημιουργείται ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» στα νοσοκομεία του νομού από την εξυπηρέτηση κι άλλων περιστατικών πέραν αυτών της κατηγορίας Covid. Ασθενείς που επιδημιολογικά βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη με δεδομένες τις παθήσεις για τις οποίες προσέρχονται με ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς για να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη.

Ζέρβας: Αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ

Την εκτίμηση πως η Θεσσαλονίκη δεν θα αποφύγει τo lockdown έκανε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ζέρβας ζήτησε τα νέα μέτρα να αποφασιστούν το συντομότερο δυνατό, ακόμα και σήμερα.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα θα απασχολήσει σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στο Μαξίμου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Έτοιμος για την ανατροπή ο Τραμπ - Η μάχη θα είναι αμφίρροπη