ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Από το μεσημέρι η απόφαση για lockdown

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Από το μεσημέρι η απόφαση για lockdown
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Ο συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος -όπως πρώτο έγραψε το newsbomb.gr- εδώ και καιρό έχει σημάνει για την κυβέρνηση έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο. 

Τα 440 κρούσματα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο του Σαββατοκύριακου, αλλά και η διασπορά της νόσου στους όμορους νομούς φαίνεται πως φέρνει προ των πυλών το καθολικό lockdown ή με περιορισμούς που θα προσομοιάζουν κατά πολύ το μοντέλο του περασμένου Μαρτίου.

Η αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί την προκαταβολική εισήγηση που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ώρες και την ενεργοποίηση ακόμη και σχεδίου αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που διαλαμβάνει η εξέλιξη της νόσου στην συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα της Βόρειας Ελλάδας, και τα σενάρια άμεσης παρέμβασης για την αντιστροφή της επιδημιολογικής καμπύλης θα αποτελέσουν όπως είναι φυσικό το πρώτο θέμα στην ατζέντα της τακτικής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό. Δηλωτική της ετοιμότητας για ανάληψης αποφασιστικότερης δράσης, παρότι σε λιγότερες από 24 ώρες ενεργοποιείται το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και η αποστολή στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή με εντολή του κ. Κικίλια, αποσκοπεί στην αποσυμπίεση των βαθμίδων του τοπικού συστήματος υγείας το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Οι 43 νέες κλίνες ΜΕΘ αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά ενισχύσεων που θα λαμβάνονται τις προσεχείς ώρες, με την ένταξη κρεβατιών αυτής της κατηγορίας και από τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Ήδη από την Κυριακή έχουν προστεθεί:

1) 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»

2)10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»,

3)10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

4) 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,

5)6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο Γενικό Νοσκομείο Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστική της πίεσης πάντως που δέχεται το σύστημα υγείας στην Θεσσαλονίκη είναι η εικόνα που μεταδιδόταν στην Αθήνα και απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτή ακόμη και μετά την προσθήκη των επιπλέον 7 κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, 5 εξ’αυτών κατελήφθησαν από ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δημιουργείται ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» στα νοσοκομεία του νομού από την εξυπηρέτηση κι άλλων περιστατικών πέραν αυτών της κατηγορίας Covid. Ασθενείς που επιδημιολογικά βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη με δεδομένες τις παθήσεις για τις οποίες προσέρχονται με ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς για να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη.

Αυτές οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική την υιοθέτηση αυστηρότερων περιορισμών και μέχρι τις οριστικές αποφάσεις φαίνεται ότι τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν εκτός των αεροδιακομιδών περιστατικών από την Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της Αθήνας και:

1. την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, όριο που τίθεται σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί αυτής της Τρίτης.

2.την απαγόρευση της μετακίνησης σε άλλο νομό.

Άλλωστε στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου συνηγορούν και τα στοιχεία της διασποράς από την μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και δείχνουν την διασπορά της Θεσσαλονίκης να αποτυπώνεται στις περιοχές των Σερρών και της Δράμας, που αλλάζουν από αυτήν την Τρίτη επίπεδο περνώντας σε εκείνο του αυξημένου κινδύνου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Έτοιμος για την ανατροπή ο Τραμπ - Η μάχη θα είναι αμφίρροπη

Ροή Ειδήσεων