ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης - 14 νεκροί σε λίγες ώρες στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης - 14 νεκροί σε λίγες ώρες στην Ελλάδα
INTIME

Κορονοϊός: Ακόμα 14 άνθρωποι που νοσηλεύονταν με κορονοϊό κατέληξαν σήμερα στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

2.752 κρούσματα - Στους 297 οι διασωληνωμένοι

Διπλό αρνητικό ρεκόρ με και χθες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 11/11 ανακοινώθηκαν 2.752 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 63.321, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες.

Από τα νέα κρούσματα, τα 4.556 (7,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17.036 (26,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το πρώτο αρνητικό ρεκόρ που καταρρίπτεται και σήμερα, αφορά στους διασωληνωμένους. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι 297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 82 (27,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη, σημειώνεται, ότι 347 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το δεύτερο θλιβερό ρεκόρ αφορά στους θανάτους. Σήμερα, καταγράφηκαν 43 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας να ανέρχεται στους 909. Εξ αυτών, οι 369 (40,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Περισσότερα από 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι: «από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το προηγούμενο Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε περίπου στα 500 κρούσματα».

Έκκληση Εξαδάκτυλου: Οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται βοήθεια

Έκκληση σε δραματικούς τόνους απευθύνει προς τους γιατρούς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καλώντας τους να πάνε στη Θεσσαλονίκη και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, ενώ ανέφερε ότι οι εικόνες που είδαμε την άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην βόρεια Ιταλία, δεν απέχουν πολύ.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η πανδημία θα νικηθεί «ακόμα και αν χρειαστεί να παρέχουμε βοήθεια σε δημόσιους χώρους». «Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στη συνέχεια ο κ. Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνωστισμό λέγοντας «οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα συνιστά υγειονομικό έγκλημα». Παράλληλα επεσήμανε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, τα δεύτερα κύματα είναι και ισχυρότερα και φονικότερα από τα πρώτα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο «χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν - Στο παγκόσμιο περιθώριο ο διαταραγμένος Σουλτάνος