ΕΛΛΑΔΑ

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Lockdown Μαρτίου στη Θεσ/νικη - Προς «λουκέτο» τα δημοτικά σε όλη τη χώρα

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Lockdown Μαρτίου στη Θεσ/νικη - Προς «λουκέτο» τα δημοτικά σε όλη τη χώρα
INTIME NEWS

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τα αυστηρότερα μέτρα για την κυκλοφορία κατά τις πρωινές ώρες προβάλλουν αυτή τη στιγμή ως η αποτελεσματικότερη λύση για να διατηρηθεί ο έλεγχος της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται ότι με την αύξηση των περιορισμών στην συγκεκριμένη χρονική ζώνη θα εξιδανίκευε-στο μέτρο του εφικτού- τις συνθήκες για τη διεξαγωγή εξίσου αποτελεσματικών ελέγχων κατά τις ώρες αιχμής, στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που πραγματοποιούνται το βράδυ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται ότι θα συμβάλλουν η μείωση των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, ακόμη και μόνο για τους κωδικούς 4 και 6, κάτι που συνεπάγεται λουκέτο στα σχολεία της πόλης, καθώς επίσης η αύξηση της τηλεργασίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Άλλωστε όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των εισαγωγών, βασικός τροφοδότης της διασποράς του κορονοϊού, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά πληροφορίες το 60% των εισαγωγών είναι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Μακεδονίας και το 40% προέρχεται από όμορους νομούς, όπως οι Σέρρες και η Δράμα. Σε αυτό το πεδίο πληροφορίες που καταδεικνύουν την επιθετική τάση που διαγράφει η πανδημία στην περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι οι αριθμοί για την τελευταία εφημερία του ΑΧΕΠΑ, όπου προσήλθαν συνολικά 1.100 περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, όπως έγραφε το newsbomb.gr αναβαθμισμένο είναι το επίπεδο του συναγερμού και για την Λάρισα η οποία για πολλές παραμέτρους θεωρείται μια δύσκολη περιοχή.

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος της κατάστασης με την ένταξη δυο ιδιωτικών κλινικών στο περιφερειακό σύστημα υγείας αλλά και λόγω της εγγύτητας σε μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα και συγκεκριμένα μέσω της μεταφοράς, εάν χρειαστεί στα νοσοκομεία Τρικάλων, Λαμίας και Χαλκίδας.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τις προβλέψεις σε ότι αφορά στα κρούσματα να δίνουν ως πιθανότερη εκδοχή την σταθεροποίηση και όχι τη μείωση ο πρωθυπουργός καλείται στην πρεμιέρα των νέων μέτρων, με την απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται μετά τις εννέα το βράδυ, να αποφασίσει το πότε και πόσο περισσότερο θα ανοίξει τη βεντάλια των περιορισμών.

Οι εισηγήσεις των ειδικών, που πάντα είναι διαρθρωμένες με μια κλιμάκωση, με την αυστηρότερη από αυτές να αποτελεί μια επαναφορά του lockdown του περασμένου Μαρτίου.

Θεωρείται δηλαδή ότι θα βοηθούσε σημαντικά στην αναχαίτιση του δευτέρου κύματος το λουκέτο των σχολείων. Ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης φαίνεται πάντως πως είναι πιο κοντινός από τις αρχικές συζητήσεις και μάλιστα προσδιορίζεται για την προσεχή εβδομάδα. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης η σχετική εισήγηση θέλει το λουκέτο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία να είναι διάρκειας δεκαπέντε ημερών.

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη λειτουργίας με φυσική παρουσία των ιδρυμάτων αυτής της βαθμίδας. Υπάρχουν -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ.

Στο σκληρό σενάριο περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των συνόρων κατά τα πρότυπα της πρώτης φάσης αλλά και ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού των μετακινήσεων που επιτρέπονται έως τις εννέα το βράδυ, από έξι σε τρεις. Έτσι θεωρείται ότι θα χτυπηθεί περισσότερο μια από τις εύφλεκτες ύλες της διασποράς που δεν είναι άλλη από την κινητικότητα. Οι επόμενες μέρες άλλωστε όπως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους θα είναι δύσκολες.

Αλλά είναι σαφές ότι η επιτυχία του νέου αμυντικού σχεδίου κατά της πανδημίας εξαρτάται από τη πειθαρχία αλλά και την περιφρούρηση των μέτρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Άλλαξαν οι οδηγίες - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έρθουν σε επαφή με κρούσμα ή νοσήσουν