ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα – Για αυτό έκλεισαν τα σχολεία

Παπαευαγγέλου: Να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα – Για αυτό έκλεισαν τα σχολεία
InTime

Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων για να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης και σταδιακή βελτίωση απηύθυνε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Τι είπε για την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία παρότι τα παιδιά δεν φέρουν μεγάλο ιικό φορτίο.

Το ΕΣΥ πιέζεται όσο ποτέ και θα πρέπει άμεσα να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση, υποστήριξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε πως με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ παραμένει υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική (492), τη Θεσσαλονίκη (491), τη Δράμα (147) και την Πέλλα (122). Όπως εξήγησε, όλη η Ευρώπη είναι στην ίδια κατάσταση αλλά με διαφορετικά μέτρα στην κάθε χώρα δίνοντας τα παραδείγματα της Αυστρίας και της Γερμανίας που αυστηροποιούν τα μέτρα αλλά και της Γαλλίας που ανακοινώνει μια σταδιακή επανάκτηση της λειτουργίας της οικονομίας της.

«Είναι λυπηρό ότι χάσαμε σε ηλικία 42 και 52 ετών, μάχιμους συναδέλφους γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πόσο πραγματικά ευάλωτος είναι ο καθένας μας. Κανένας δεν είναι υπεράνω αυτής της λοίμωξης», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Μας περιμένει μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα. Το ΕΣΥ πιέζεται όσο ποτέ, ο μέσος όρος των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι είναι στα 64 χρόνια, ενώ οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 ετών στις ΜΕΘ. Υπάρχει υπερδιπλασιασμός στον μέσο ημερήσιο απολογισμό των ανθρώπων που χάνονται».

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα άρουμε σιγά-σιγά περιορισμούς»

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως «θα πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα την απαραίτητη σύνεση. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις, να φοράμε μάσκα. Πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση. Πρέπει να προσέχουμε, να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για κάποιους μήνες. Επιστήμονες εκφράζουν την άποψη πως η χρήση μάσκας μειώνει και την ποσότητα ιικού φορτίου ακόμα κι αν νοσήσει κανείς. Σε αυτή την περίπτωση θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη καλύτερα».

Επίσης, πρόσθεσε πως «με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ ελπίζουμε πως την επόμενη Δευτέρα θα χαμογελάμε και τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών σε καθημερινή βάση. Τα μέτρα αποδίδουν, υπάρχει σταδιακά μια εικόνα σταθεροποίησης. Αν τηρήσουμε τα μέτρα σωστά, σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να άρουμε και κάποιους περιορισμούς».

«Μικρές πιθανότητες μετάδοσης στα παιδιά»

Τα σχολεία έμειναν ανοικτά, καθώς τα παιδιά μεταδίδουν πολύ λιγότερο από ότι έφηβοι και ενήλικες, εξήγησε στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, στα παιδιά η μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα αν το κρούσμα είναι κάτω των εννέα ετών κάνοντας αναφορά σε ιατρική βιβλιογραφία και μελέτες. Μια εξ αυτών, στην οποία συμμετείχε και Έλληνας καθηγητής, έδειξε πως τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο, ενώ μια μελέτη από την Αυστραλία με πολύ σχολαστική ιχνηλάτηση, έδειξε πως η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό ένα παιδί ήταν 1/4000.

Παράλληλα, στάθηκε σε ακόμα μια έρευνα που έδειξε ότι άνθρωποι με προηγούμενη λοίμωξη από άλλους κορονοϊούς έχουν αντισώματα που προσφέρουν προστασία, ενώ τα παιδιά έχουν περισσότερα αντισώματα και για αυτό εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στον κορονοϊο. Σχετικά με τα στοιχεία από την Ελλάδα, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, αυτά δείχνουν πως ακόμα και δυο κρούσματα ίδιο σχολείο, δεν συσχετίζονται μεταξύ τους αλλά δείχνουν το φορτίο της περιοχής που βρίσκεται στο σχολείο.

Όπως εξήγησε, έχουν σημασία και τα νούμερα του ΕΟΔΥ. Ναι με μπορεί να υπάρχει αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες σε κρούσματα που είναι κάτω των 17 ετών, αλλά αυτό είναι λογικό λόγω του μεγάλου ιικού φορτίου. Το ποσοστό, των κρουσμάτων με ηλικία κάτω των 17, όμως έχει παραμείνει σταθερό, όπως τόνισε λέγοντας ότι στις 15 Οκτωβρίου ήταν 7,2% και στις 15 Νοεμβρίου ήταν 7,5%, κάτι που δείχνει πως τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία;

Έχοντας εξηγήσει όλα τα παραπάνω, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα (16.11) σε όλη τη χώρα. «Με τόσο βαρύ ιικό φορτίο ήταν μονόδρομος το κλείσιμο των σχολείων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Για να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών που σχετίζονται με το σχολείο. Δεν μεταφέρονται μόνο οι μαθητές, αλλά οι εκπαιδευτικοί, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και φυσικά οι γονείς. Το σχολικό περιβάλλον δεν είναι επιβαρυντικός παράγοντας, όμως, θέλαμε να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Όσο είναι κλειστά, υπάρχει μείωση της κινητικότητας».

Επιπλέον, σχολίασε πως «Η τηλεκπαίδευση είναι πρόκληση για τα παιδιά και τους γονείς. Όλοι οι εργαζόμενοι γονείς που λείπαμε από το σπίτι όταν τα παιδιά ήταν μικρά, αναλογιζόμαστε τι ωραία θα ήταν να είχαμε και εμείς την ευκαιρία να είχαμε μερικές ώρες με τα παιδιά μας στο σπίτι. Ίσως είναι μια ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας».

Κλείνοντας, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε για ακόμα μια φορά έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα και να υπάρχει καθολική χρήση μάσκας. «Είναι ώρα να δείξουμε συλλογική ωριμότητα και ατομική ευθύνη, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, περισσότερο από ποτέ. Ο καθένας από εμάς είναι πρωταγωνιστής. Ο καθένας μας να κάνει ατομικό αγώνα, να προστατευτεί και να προστατεύσει και να στηρίξει τα ευάλωτα άτομα που είναι γύρω του. Είναι ζητούμενο η συλλογική προσπάθεια για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τη δύσκολη διαδικασία που περνάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός εμβόλιο: Moderna ή Pfizer; Οι διαφορές και οι ομοιότητες των δυο εμβολίων