ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Καμία χαλάρωση μέτρων όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Καμία χαλάρωση μέτρων όσο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000 προτείνει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα, σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Όπως εξήγησε μιλώντας στο Newsbomb.gr, δεν μπορεί κανείς να μιλά για βελτίωση παρά τη μικρή μείωση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε, όσο αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Από τη στιγμή που υπάρχει, μάλιστα, αύξηση 10% από μέρα σε μέρα, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα. Μάλιστα, πρότεινε να συνεχίσει η εφαρμογή και η τήρησή τους στο έπακρο προκειμένου να μειωθούν ακόμα περισσότερο όλοι οι δείκτες και να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αντέξει την αφόρητη πίεση που δέχεται λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που εισάγεται στα νοσοκομεία και τις κλίνες ΜΕΘ έχοντας νοσήσει από τον κορονοϊό.

Τα 2.422 κρούσματα σε 23.954 τεστ της Τρίτης 17 Νοεμβρίου συνιστούν μια φαινομενικά καλύτερη εικόνα, σε σχέση με τα 3.602 κρούσματα σε 25.217 τεστ που είχαν γίνει την προηγούμενη Τρίτη. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος ο αριθμός αυτός δεν δείχνει απολύτως τίποτα όσο δεν μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, σε διαδικτυακή εκδήλωση για την COVID-19 το καλοκαίριΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ακόμα δεν δείχνει τίποτα ο αριθμός αυτός. Από τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κατά 10% καθημερινά, δεν πρέπει να βγάζει κανένας τέτοια συμπεράσματα. Οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται, που εισάγονται σε ΜΕΘ, προέρχονται από δραστηριότητα των προηγούμενων 15 ημερών. Συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση, πρέπει τα μέτρα να διατηρηθούν και να τηρούνται αυστηρότατα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Μάλιστα αιτιολόγησε αυτή την άποψη, εξηγώντας πως «αν σήμερα κάποιος χαλαρώσει, με συνέπεια να εκτεθεί και ενδεχομένως να νοσήσει, θα βρεθεί σε ένα νοσοκομείο το οποίο δεν θα έχει τίποτα. Θα έχει καταρρεύσει το σύστημα. Θα πρέπει να αντέξει το σύστημα υγείας, να μην επιβαρυνθεί άλλο».

Σχετικά με το πότε θα θεωρηθεί πως υπάρχει μια βελτίωση, ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν ξεκάθαρος. Θα πρέπει να δούμε τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από το «φράγμα» των 1.000 την ημέρα έτσι ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και σταδιακή καλυτέρευση της εικόνας για τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και για την αντοχή του συστήματος υγείας. «Για να πούμε πως έχουμε πραγματικό περιορισμό της διασποράς του ιού, θα πρέπει να δούμε έναν αριθμό κάτω από τα 1.000 κρούσματα. Μόνο τότε ίσως να μπορούμε να πούμε πως κάτι δείχνουν οι αριθμοί», ήταν τα λόγια του.

Τέλος, σχετικά με το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτή η μείωση κρουσμάτων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθάρισε πως μια τέτοια εκτίμηση, στην παρούσα φάση, θα ήταν επισφαλής και βιαστική. «Αυτή τη στιγμή όποιος κάνει πρόβλεψη για το πότε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο πως θα διαψευστεί. Είναι κατά τη γνώμη μου και βιαστικό και επισφαλές να κάνει κάποιος τέτοιες προβλέψεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Νέες αλλαγές - Ποια είδη θα πωλούνται κατ' εξαίρεση