ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Φόβοι για νέα αρνητικά ρεκόρ – «Καμπανάκι» των ειδικών για τα μέτρα

Κρούσματα σήμερα: Φόβοι για νέα αρνητικά ρεκόρ – «Καμπανάκι» των ειδικών για τα μέτρα

Κρούσματα σήμερα: Μετά τη «μαύρη» Παρασκευή όπου σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε ένα 24ωρο, λόγω κορονοϊού, στη χώρα και ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων, επικρατεί ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για αυστηρότερα μέτρα αν δεν αποδώσει το lockdown.

Έναν «πόλεμο» άνευ προηγουμένου δίνει το σύστημα υγείας για να καταφέρει να κρατηθεί και να μην καταρρεύσει από την ασφυκτική πίεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Το δεύτερο κύμα χτυπάει πιο δυνατά από ποτέ την Ελλάδα, η οποία είναι σε lockdown εδώ και δυο εβδομάδες, πλην όμως οι καθημερινοί αριθμοί που γίνονται γνωστοί δεν δείχνουν γρήγορη βελτίωση της κατάστασης και προκαλούν ανησυχία.

Η Παρασκευή ήταν μια από τις πιο δύσκολες ημέρες, καθώς πέρα από τα 2.581 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 72 θάνατοι συμπολιτών μας λόγω του φονικού ιού. Αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλο 24ωρο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Παράλληλα, 519 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης αρνητικό ρεκόρ που προκαλεί έντονη ανησυχία, κυρίως λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα με τις ΜΕΘ και τη διαθεσιμότητά τους.

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως φιλοξενούν πάνω από 4.000 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει το 85% σε όλη την επικράτεια και τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά δύσκολα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήρθε στην επιφάνεια και το θέμα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, καθημερινά ο φόβος για νέα αρνητικά ρεκόρ μεγαλώνει. Παρά το γεγονός ότι από τις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα είναι σε lockdown, οι κρίσιμοι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων δεν μειώνονται. Αντίθετα αυξάνονται κι αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Εκφράζονται φόβοι πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεπεραστούν τα «μαύρα» ρεκόρ της Παρασκευής, την ώρα που οι ειδικοί, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι και γιατροί, χτυπούν τα «καμπανάκια» για την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως αν δεν υπάρξει πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί, τότε το lockdown δεν θα είναι αποτελεσματικό. Ήδη, άλλωστε, θα παραταθεί η διάρκειά του κι αυτό πλέον δεν αποτελεί μυστικό αλλά έχει αρχίσει να λέγεται επισήμως από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, με τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τον κορονοϊό, να τελειώνει την 1η Δεκεμβρίου το lockdown. Αντίθετα, υπάρχουν επιστήμονες που προτείνουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για ένα 15ήμερο, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του κορονοϊού που έχει πάρει εκθετική μορφή.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις αρκετών επιστημόνων, η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα (23.11) θα είναι αυτή που θα αρχίσει να δείχνει αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα είναι αποδοτικά. Αν υπάρξει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, τότε θα έχει κάνει ως έναν βαθμό τη… δουλειά του το lockdown. Με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων, άλλωστε, μπορεί να δοθεί και η ευκαιρία για την επιστροφή σε μια μερική κανονικότητα, ενόψει των Χριστουγέννων. Ωστόσο, όσο οι αριθμοί που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ αυξάνονται και είναι μακάβριοι, αυτό το ενδεχόμενο θα απομακρύνεται…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown - Τρόμος για νέα αρνητικά ρεκόρ