ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Γώγος στο Newsbomb.gr: Είμαστε ανάμεσα σε «Συμπληγάδες» - Πιθανά πιο αυστηρά μέτρα

Lockdown - Γώγος στο Newsbomb.gr: Είμαστε ανάμεσα σε «Συμπληγάδες» - Πιθανά πιο αυστηρά μέτρα
InTime

Lockdown: Δεδομένη η παράταση για να μπει φρένο στην έξαρση του κορονοϊού. Στο τραπέζι και η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, τι δηλώνει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Στην πιο κρίσιμη καμπή του lockdown βρίσκεται η Ελλάδα, με την έναρξη της 3ης εβδομάδας εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού «θερίζει» ζωές, με 211 νεκρούς σε δυο ημέρες και 540 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, έγινε σαφές πως κάθε συζήτηση για την άρση των μέτρων την 1η Δεκεμβρίου είναι άτοπη.

Όπως ξεκαθάρισε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Μέσα από τη μείωση των κρουσμάτων, που θα πρέπει να κάνει την εμφάνισή της από αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα του lockdown που έχει επιβληθεί από τις 7 Νοεμβρίου, σταδιακά θα βελτιωθούν και οι δείκτες που αφορούν τους ανθρώπους που εισάγονται σε ΜΕΘ και θα μειωθούν οι θάνατοι.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να γίνεται πιστή εφαρμογή των μέτρων όσο κι αν έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το σύστημα υγείας μπει σε μια ακόμα πιο βαθιά «κρίση» και η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τότε δεν αποκλείεται να μπούμε στη διαδικασία αυστηρότερων μέτρων. Ενδεχομένως, δηλαδή, να μην είναι τόσο ουτοπικό το σενάριο της εφαρμογής του ολικού lockdown «τύπου Κίνας» για ένα 15ήμερο, προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στο σύστημα υγείας της χώρας.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος ΓώγοςInTime

«Πάντα στο τραπέζι τα πιο αυστηρά μέτρα»

«Η αυστηροποίηση των μέτρων είναι πάντα στο τραπέζι. Όταν αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να την αφήσεις ανεξέλεγκτη. Όσο αυξάνεται αυτή η τάση να υπάρχουν βαριά περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ και αν αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο ΕΣΥ, βεβαίως και θα τεθεί ξανά θέμα για πιο αυστηρά μέτρα», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σχολίασε ωστόσο πως «Θα πρέπει εδώ να πούμε, βέβαια, πως θα είναι πολύ σημαντική αυτή η εβδομάδα που θα διανύσουμε. Η 3η εβδομάδα του lockdown είναι αυτή που θα δείξει τα πρώτα του αποτελέσματα, οι δυο πρώτες δεν είναι ενδεικτικές αφού τα περισσότερα κρούσματα και βαριά περιστατικά μπορεί να έχουν νοσήσει στην αρχή του ή πριν από αυτό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα πάρουμε στην αρχή της εβδομάδας, θα δείξουν και το αν υπάρχει μια τάση βελτίωσης ή όχι. Με βάση αυτά τα δεδομένα πάντα γίνονται κι οι όποιες προτάσεις για τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε και να τηρήσουμε».

«Είμαστε ανάμεσα σε Συμπληγάδες, ο κόσμος θέλει να ζήσει»

Με δεδομένη την ανησυχία του κόσμου για το πώς θα κινηθεί η κοινωνία τις ημέρες των Χριστουγέννων που πλησιάζουν αλλά και το τι θα γίνει σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Γώγος χαρακτήρισε λογικό το να γίνεται συζήτηση για πιθανή άρση των μέτρων. «Δικαίως ο κόσμος αναρωτιέται, είναι πολύ φυσιολογικό. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε «Συμπληγάδες». Από τη μια είναι η αφόρητη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας κι από την άλλη ο κόσμος που θέλει πίσω τη ζωή του και αντιμετωπίζει προβλήματα και στην οικονομία από αυτή την κατάσταση. Είναι μια κατάσταση που τη βιώνουμε σχεδόν 10 μήνες τώρα και είναι λογικό να μας έχει προβληματίσει. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία, για να καταφέρουμε να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας αλλά παράλληλα να μην διαλυθεί και η οικονομία και η κοινωνία», ανέφερε.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικάInTime

Ο έμπειρος καθηγητής, βέβαια, ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων αποκλείεται να γίνει άμεσα και θα πρέπει όλοι να κάνουμε λίγη περισσότερη υπομονή. Ο κ. Γώγος ανέφερε πως θεωρεί δεδομένη την επιστροφή σε μια καθημερινότητα η οποία, όμως, θα περιλαμβάνει αυστηρό έλεγχο της κατάστασης και της τήρησης των μέτρων.

«Η συζήτηση που γίνεται και για τα Χριστούγεννα και για οτιδήποτε, δεν είναι λάθος. Είναι σωστή συζήτηση. Ο κόσμος θέλει να ζήσει. Ας κάνουμε μια-δυο εβδομάδες υπομονή ακόμα. Να δούμε τα δεδομένα. Θεωρώ δεδομένο πως κάποια στιγμή θα μπούμε σε μια καθημερινότητα, που θα είναι βέβαια ελεγχόμενη. Θα πρέπει όλοι να ελέγχουμε την κατάσταση, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να συμμορφωθούμε σε αυτά. Δεν επιτρέπεται η χαλάρωση για να μην φτάσουμε πάλι σε δύσκολα επίπεδα. Με την επιστροφή στην καθημερινότητά μας, λοιπόν, θα πρέπει να προσέξουμε. Πάνω από όλα είναι ο έλεγχος. Και από πλευράς των αρχών αν τηρούνται τα μέτρα και από πλευράς των πολιτών να τα τηρούν», ήταν τα λόγια του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Κλειδώνει» η παράτασή του - Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα