ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 4 νέα αυστηρά μέτρα - Φόβος για νέο κύμα τον Ιανουάριο

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 4 νέα αυστηρά μέτρα - Φόβος για νέο κύμα τον Ιανουάριο
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Χαρακτήρα πολεμικής μάχης αποκτά το πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας στην χώρας μας όσο τα κρούσματα και οι θάνατοι παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ και το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται να ληφθούν και οι αποφάσεις από την κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξει υπό αυστηρούς όρους η αγορά με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Ο αρχικός σχεδιασμός είχε ως ορόσημο την 30η Νοεμβρίου για το τέλος των περιοριστικών μέτρων αλλά όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Newsbomb.gr ήδη από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας είχε διαφανεί πως αυτή θα έπαιρνε παράταση.

Τα κρούσματα δεν πέφτουν κάτι που δείχνει πως το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι υψηλό με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός να κατευθύνεται στο σενάριο της παράτασης δύο εβδομάδων (τουλάχιστον) των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα η πίεση στην οικονομία είναι μεγάλη με αποτέλεσμα αταλάντευτος να παραμένει ο στόχος της λειτουργίας της οικονομίας τα Χριστούγεννα.

Τούτων δοθέντων το κυβερνητικό επιτελείο εφαρμόζει βήμα βήμα ένα σχέδιο αυστηροποίησης των μέτρων που υπάρχουν στην χώρα που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Όπως έδειξαν και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες, στην μάχη κατά της πανδημίας μπαίνει και ο στρατός, αφού έπειτα από την απόφαση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, αναπτύσσεται η 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως. Το «φορητό» νοσοκομείο για COVID στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο την Πέμπτη. Η εγκατάσταση είναι παρόμοια με την 299 ΚΙΧΝΕ (Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας) που είχε στηθεί το 2005 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, εάν και εφόσον η πανδημία συνεχίσει να πιέζει με αυτόν τον τρόπο το σύστημα υγείας, αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να εντατικοποιηθεί το σχέδιο των επιτάξεων ιδιωτικών κλινικών. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα Τα Νέα, οι επιτάξεις θα προχωρήσουν όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Λάρισα η οποία «στενάζει» το τελευταίο διάστημα από το πέρασμα του κορονοϊού.

Αντίστοιχα σε δρόμο αυστηροποίησης βρίσκονται και οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για τις φόρμες μετακίνησης. Πέραν της ενίσχυσης των διαθέσιμων δυνάμεων στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται και μπαράζ ελέγχων σε χώρους εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τόσο οι αποστάσεις όσο και τα ποσοστά τηλεργασίας.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης των τεσσάρων βαγονιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που «περιμένουν» στον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης για να μεταφερθούν ασθενείς covid, σε νοσοκομεία της Αθήνας. Το τρένο θα συμβάλει στην άμεση και ασφαλή μεταφορά ασθενών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εφόσον οι κλίνες στην συμπρωτεύουσα που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες.

Οι επιστήμονες φοβούνται τρίτο κύμα της πανδημίας

Τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν κομμάτια του παζλ της διαχείρισης του δεύτερου κύματος. Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ωστόσο και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό και φοβούμενη νέα έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση έχει «μάθει» από τις παραλείψεις στην διαχείριση της μέχρι τώρα πορείας της πανδημίας και ετοιμάζει πλάνο «χειρουργικών» κινήσεων σε περίπτωση που, εάν όλα πάνε κατ ευχήν και μειωθούν τα κρούσματα, εμφανιστούν στις αρχές του 2021 νέες αυξητικές τάσεις.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι τα τοπικά lockdown με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό προκειμένου όταν και εάν αυξάνεται το ιικό φορτίο σε μία περιοχή να μην παρατηρείται η μεταφορά του σε όμορους νομούς, όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Την ίδια ώρα, στο κάδρο βρίσκεται και ο σχεδιασμός ακορντεόν για αυστηροποίηση και χαλάρωση των μέτρων ανά 14/21 μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να εμποδίζεται η αλυξηση των κρουσμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr