ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Στο 99% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Στο 99% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Στα όρια τους παραμένουν για μία ακόμη ημέρα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το σύστημα να δέχεται ασφυκτική πίεση καθώς όταν αδειάζει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ γεμίζει σχεδόν αυτόματα. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι καλούνται να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, με τις Αρχές να εντατικοποιούν τους ελέγχους τους.

Νοσηλευτές και γιατροί στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη στις εφημερίες των νοσοκομείων με την πληρότητα στις διαθέσιμες ΜΕΘ της πόλης να φτάνει το 99%. Ωστόσο παρά την πίεση και την κούραση δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν το πολύτιμο έργο τους.

Συγκλονιστικά είναι τα όσα είπε μιλώντας στο OPEN η Χριστίνα Τσαβαλιά, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: «Τρέμει η καρδιά μου κάθε φορά που μπαίνω μέσα (σ.σ στη ΜΕΘ Covid), η νύχτα είναι πάντα πιο δύσκολη. Δεν θα περάσει το δικό του, θα περάσει το δικό μας, αυτό είναι σίγουρο».

«Η μονάδα είναι γεμάτη και εμείς ελάχιστοι. Είναι δύσκολο αυτό που κάνουμε, λίγοι μπορούν να το καταλάβουν», τονίζει η νοσηλεύτρια ενώ φορά την λευκή στολή της για να μπει στην ΜΕΘ του «Παπανικολάου». «Μπαίνεις μέσα στην εντατική και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, βλέπεις μόνο αυτόν που έχεις απέναντί σου», δηλώνει η ίδια στην κάμερα του Open.

Στο 99% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Για τους ασθενείς που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να διασωληνωθούν, θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση διαθέσιμου κρεβατιού, τονίζουν γιατροί της πόλης, την ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στο 99%.

«Δυστυχώς η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 44 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλες τις διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας» υπογράμμισε στο Open ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», αποδεικνύοντας ότι το σύστημα αγγίζει τα όρια του και ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων δίνουν μάχη με όσες δυνάμεις διαθέτουν.

Δείτε το ρεπορτάζ του Oren στο βίντεο που ακολουθεί:

Μονιμοποίηση των γιατρών στις ΜΕΘ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Την μονιμοποίηση των γιατροί στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, ως πράξη αναγνώρισης της προσφοράς τους τις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί της Τρίτης (24/11) με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων ιατρών ωστε όλο το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αν καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη

Όπως επισημαίνει το Open στο ρεπορτάζ του, παρά το καθολικό lockdown, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη με την πανδημία του κορονοϊού μοιάζει εκτός ελέγχου. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε στην πόλη προκειμένου να συντονίσει την αυστηροποίηση των ελέγχων, ώστε να δοθεί χρόνος το επόμενο δεκαήμερο, στο ΕΣΥ. «Ας αυτοπεριοριστούμε όλοι μας, λίγη υπομονή ακόμα. Υπάρχουν γιορτές τον Νοέμβριο, ας τις κάνουμε τηλεφωνικά», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, περιορισμό των μετακινήσεων ζήτησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπέγραψε κονδύλι διάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ. για την προμήθεια 60 οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται στους ελέγχους των αστυνομικών.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η εκκένωση της ιδιωτικής κλινικής «Σαραφιανός» ενώ η «Γενική» ήδη υποδέχεται non Covid περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στη διάθεση του ΕΣΥ τέθηκε και ένα κέντρο αποκατάστασης δυναμικότητας 200 κλινών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται