ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Πάμε για νέα άυξηση - Τι θα σηματοδοτήσουν τα νούμερα για την άρση του lockdown

Κρούσματα σήμερα: Πάμε για νέα άυξηση - Τι θα σηματοδοτήσουν τα νούμερα για την άρση του lockdown
InTime

Κρούσματα σήμερα: Εν αναμονή των αριθμών που θα ανακοινωθούν επίσημα από τον ΕΟΔΥ για ακόμα μια ημέρα. Τι περιμένουν οι ειδικοί στην τρέχουσα εβδομάδα και γιατί δεν μειώνεται ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων.

Μετά την ανακοίνωση των 111 νέων θανάτων, με 2.199 νέα κρούσματα και 596 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, υπάρχει ξανά αγωνία για την έκβαση της κατάστασης που διαμορφώνει στην Ελλάδα ο κορονοϊός.

Το δεύτερο lockdown που ανακοινώθηκε στις 7 Νοεμβρίου φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για αυτό το λόγο υπήρξε κι η παράτασή του αρχικά ως τις 7 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα δεν αποκλείεται να έρθει ακόμα μια παράταση, άλλης μια εβδομάδας.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι λοιμωξιολόγοι σε όλους τους τόνους, όσο δεν πέφτουν τα κρούσματα δεν πρόκειται να δοθεί «ΟΚ» για άρση μέτρων. Για αυτό τον λόγο και η κυβέρνηση προχωρά σε συνεχείς παρατάσεις του lockdown, προκειμένου να αρχίσει να φαίνεται αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, πτώση των κρουσμάτων θα φέρει σταδιακά και πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, και κυρίως των θανάτων που είναι ο δείκτης που πληγώνει περισσότερο από κάθε άλλον την Ελλάδα.

Κλειστή αγορά όσο δεν υπάρχει μείωση

Το Newsbomb.gr από το απόγευμα της Τετάρτης (2.12) έχει καταγράψει το «κλείδωμα» της παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις συζητήσεις και τις συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους.

Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε σήμερα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η πλευρά των επιστημόνων εξήγησε στον πρωθυπουργό πως όσο η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, τόσο η εισήγησή τους για άνοιγμα της αγοράς θα παραμένει αρνητική.

Συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όσο δεν υπάρχει βελτίωση στους αριθμούς των κρουσμάτων, κατ' επέκταση στις ΜΕΘ και στον αριθμό των θανάτων, δεν θα υπάρξει καμία άρση lockdown.

Γιατί δεν μειώνονται οι αριθμοί σε ΜΕΘ και θανάτους

Σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, στο Newsbomb.gr ο λόγος που για την ώρα τα δεδομένα με τους διασωληνωμένους αλλά και με τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή είναι συγκεκριμένος. Οι περιπτώσεις ασθενών που είναι στις ΜΕΘ αυτό το διάστημα, αφορούν ανθρώπους που νόσησαν το προηγούμενο 15ήμερο. Συνεπώς μια πρώτη βελτιωμένη εικόνα, που άπαντες ελπίζουν να δουν αν επέλθει πτώση κρουσμάτων με την επέκταση της διάρκειας των μέτρων, θα έρθει αλλά θα καθυστερήσει να γίνει ορατή.

«Υπάρχει στα κρούσματα μια ελαφρά μείωση, αλλά δεν σημαίνει τίποτα ακόμα. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε σταδιακά και με αργούς ρυθμούς αν υπάρξει βελτίωση», είπε η κ. Παγώνη και σχολίασε «Μετά την παράταση των μέτρων περιμένουμε να δούμε τα νέα δεδομένα, αν θα υπάρξει μια καλυτέρευση στα νούμερα που αφορούν τα κρούσματα».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν παρατηρηθεί μεγάλη μείωση στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, θα καθυστερήσει αρκετά να φανεί η βελτίωση σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ και τους θανάτους, εξηγώντας το γιατί συμβαίνει αυτό.

«Στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσουμε δυστυχώς να δούμε βελτίωση. Οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αφορούν περιστατικά προ 15ημέρου. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες για να δούμε αν θα υπάρξει εκεί μια βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε η διακεκριμένη παθολόγος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση - Ανοίγουν κομμωτήρια και εποχιακά καταστήματα