ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λεμπιδάκη: Ποιοι αθωώθηκαν και ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Δίκη Λεμπιδάκη: Ποιοι αθωώθηκαν και ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία.

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τρεις από τους άνδρες που δικάζονταν για εμπλοκή στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη το 2017.

Οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι που κηρύχθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από 5 έως 8 έτη.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της "εγκληματικής οργάνωσης" σε "συμμορία", ενώ εκτός από έναν καταδικασθέντα (πρόκειται για τον 48χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και φέρεται ως εκ των "εγκεφάλων" της απαγωγής), αναγνώρισε ελαφρυντικά σε όλους τους υπόλοιπους.

Σε δύο εξ αυτών χορηγήθηκαν δύο ελαφρυντικά: Πρόκειται για τον λεγόμενο «Ευγένιο» (καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και ειλικρινούς μεταμέλειας), καθώς και τον 25χρονο Χανιώτη (μετεφηβικής ηλικίας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του).

Επίσης, το Πενταμελές Εφετείο απήλλαξε από την πράξη της αρπαγής –υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση- τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη, τον 25χρονο Χανιώτη, καθώς και τον 48χρονο Ρεθυμνιώτη που ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες έχουν ήδη εκτίσει το 1/3 της ποινής τους, καθώς παραμένουν έγκλειστοι για τουλάχιστον τρία χρόνια. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, δεδομένων των ημερομισθίων που έχουν κάνει κατά τον εγκλεισμό τους στα σωφρονιστικά καταστήματα όπου κρατούνται, αναμένεται –όπως όλα δείχνουν- να αποφυλακιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα και να κάνουν Χριστούγεννα μαζί με τις οικογένειές τους.

Μόνο δύο από τους καταδικασθέντες δεν αναμένεται να αποφυλακιστούν άμεσα: Ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς κι ένας 51χρονος Κρητικός.

Αμφότεροι ανήκαν στη «φουρνιά» των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν προφυλακιστεί και οι οποίοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή αφού καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι αθωωθέντες

Από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αθωώθηκαν οι τρεις.

Πρόκειται για έναν 43χρονο κι έναν 41χρονο, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 11 ετών, ωστόσο, παρέμεναν ελεύθεροι καθώς είχε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους.

Πρόκειται για τους δύο κατηγορούμενους για τους οποίους η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε πριν από μερικές ημέρες να απαλλαγούν.

Ο τρίτος κατηγορούμενος που αθωώθηκε, είναι ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 9 καταδικασθέντες:

  • Ο 46χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα 20 έτη).
  • Ο 43χρονος από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο κρησφύγετο στη μάντρα ανταλλακτικών, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.
  • Ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα 25 έτη και 4 μήνες).
  • Ο 25χρονος Χανιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών (πρωτόδικα 25 έτη).
  • Ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης (ο λεγόμενος «παππούς») καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών (πρωτόδικα 25 έτη).
  • Στον 63χρονο μεσίτη επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 20 ετών και 2 μηνών).
  • Ο 48χρονος «Ευγένιος» (πρώην στέλεχος του ΣΑΟΡ) καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών (πρωτόδικα κάθειρξη 26 ετών).
  • Ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 26 ετών και 4 μηνών. Όπως και πρωτοδίκως, έτσι και σε δεύτερο βαθμό είναι αυτός στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή.
  • Ο 51χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 21 ετών).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου - Ψεύτης και επικίνδυνος: «Η Ελλάδα παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα»