ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Θερίζει» τη Δυτική Αττική - Στα 41 έτη ο μέσος όρος των ασθενών

Κορονοϊός: «Θερίζει» τη Δυτική Αττική - Στα 41 έτη ο μέσος όρος των ασθενών

Προβληματίζει η κατάσταση στην Δυτική Αττική καθώς οι ηλικίες που νοσούν είναι πολύ χαμηλότερες από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δίνει τη μάχη της με τον κορονοϊό, με το lockdown να συνεχίζεται για έβδομη εβδομάδα, με την κατάσταση στη Δυτική Αττική να προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους.

Την ώρα που για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες τα εξιτήρια ήταν περισσότερα από τις εισόδους στις ΜΕΘ, η Δυτική Αττική εκπέμπει... SOS!

Στον Δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον Δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, εκ των οποίων 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους να ανέρχονται στις 162. Τέλος, στον Δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 30, με 8 σε νοσηλεία και οι στενές επαφές τους είναι 91.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στους τρεις αυτούς δήμους της Αττικής είναι τα 41,55 έτη. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους ειδικούς που υπογραμμίζουν ότι η επίπτωση της επιδημίας αποδεικνύεται μεγάλη στην ηλικιακή ομάδα 30-64 χρόνων.

Επιπλέον, η ενδελεχής εικόνα στη Δυτική Αττική δείχνει ότι η τήρηση των μέτρων του lockdown έμενε στα...λόγια για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο Δήμο Μάνδρας.

Προβληματισμός για την Κοζάνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 (ενεργά κρούσματα) είναι 397, με τα 81 εξ αυτών να νοσηλεύονται. Η επίπτωση του κορωνοϊού είναι βαριά στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων κάτω των 65 χρόνων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων είναι τα 53,26 έτη.

Άλλοι 816 άνθρωποι αποτελούν επαφές υψηλού ρίσκου των ασθενών και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στον Δήμο Κοζάνης, 134 στον Δήμο Εορδαίας, 43 στον Δήμο Βοΐου, 15 στον Δήμο Σερβίων και 6 στον Δήμο Βελβεντού.

Ελπίδες για καλύτερη συνέχεια αλλά...

Η χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να κατέγραψε έπειτα από μια εβδομάδα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (916). Ως γεγονός κρίνεται θετικό γιατί αφορά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε «κανονική» ημέρα, και όχι σε αργία ή Σαββατοκύριακο (τριψήφιος αριθμός είχε καταγραφεί και το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά λόγω μειωμένου αριθμού τεστ).

Όμως, τα κρούσματα, αν και μειωμένα σε αριθμό, εξακολουθούν να εντοπίζονται σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η διασπορά είναι γενικευμένη και οι εστίες μόλυνσης εξακολουθούν να υπάρχουν και να εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για μία νέα υποτροπή.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που βγήκε από τις ΜΕΘ, ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτήν την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Είμαστε χαρούμενοι γιατί μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος Δείκτης Αναπαραγωγής» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται προς τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς η ανησυχία των επιστημόνων είναι μην τυχόν προκύψει συγχρωτισμός και φυσικά νέα διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αν το τριψήφιο νούμερο διατηρηθεί και την επόμενη εβδομάδα και όχι τα Σαββατοκύριακα, όπου πραγματοποιούνται μειωμένοι έλεγχοι, τότε θα μπορούμε να μιλάμε με αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ