ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πρόβες εμβολιασμού υπό τον κίνδυνο νέων σκληρών lockdown

Κορονοϊός - Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πρόβες εμβολιασμού υπό τον κίνδυνο νέων σκληρών lockdown
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», καθώς μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας. 

Στην τελική φάση έχει εισέλθει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το χρονοδιάγραμμα αλλά και την προτεραιοποίηση, που προβλέπει η κυβερνητική στρατηγική σχετικά με τον εμβολιασμό του πολιτών κατά της νόσου του κορονοϊού ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτηση του κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, την Παρασκευή.

Το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να βρίσκεται στην χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επομένη, στις 27 να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer, στις 22 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών.

Σύμφωνα δε με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα μπουν σε μαζική φάση από τον Φεβρουάριο ενώ εξέφρασε την ελπίδα στις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60%-70% του πληθυσμού.

Σε μυστικά σημεία οι αποθήκες φύλαξης

Μυστική θα παραμείνει η τοποθεσία των αποθηκών όπου φυλλάσσονται τα 14 ψυγεία που θα υποδεχθούν τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech.

Υπενθυμίζεται δε, πως το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ στους καταψύκτες.

Σε lockdown Κοζάνη, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Ελευσίνα - «Καμπανάκι» και για άλλες κόκκινες περιοχές

Νέο lockdown από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου επιβλήθηκε στην Κοζάνη λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρήθηκε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, διάρκειας μίας εβδομάδας.

Πρόκειται για τα ίδια μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Ειδικότερα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

«Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις, θα γεμίσουν νοσοκομεία και ΜΕΘ»

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε: «Ανησυχούμε πολύ αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις θα γεμίσουν νοσοκομεία και ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες δεν υπάρχει περιθώριο».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση σταδιακά αποκλιμακώνεται ωστόσο είναι πολύ εύκολη μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση ειδικά μέσω της επαφής με ασυμπτωματικό φορέα.

Παράλληλα, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν είναι ώρα για πειραματισμούς» σημειώνοντας, ότι υπάρχει μια μικρή μερίδα του πληθυσμού, που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί με τα μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ακυρώνονται τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς – Νέα σκληρά μέτρα από Τζόνσον