ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: «Τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Ποιοι παίρνουν σειρά από Δευτέρα

Εμβόλιο κορονοϊού: «Τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Ποιοι παίρνουν σειρά από Δευτέρα

Στόχος είναι ακόμα και πριν τις 20 Ιανουαρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι από τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, ο εμβολιασμός των υγειονομικών, της πρώτης, δηλαδή, ομάδας πολιτών που παίρνει το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα, θα επεκταθεί σε επιπλέον 40 νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι επόμενες ημερομηνίες ορόσημα είναι η 7η Ιανουαρίου οπότε θα προστεθούν άλλα 40 στα νοσοκομεία που γίνονται εμβολιασμοί και η 11η Ιανουαρίου οπότε στη λίστα θα μπουν άλλα 36 νόσοκομεία.

Τη Δευτέρα, παράλληλα, ξεκινούν και οι εμβολιασμοί σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρα αποκατάστασης, οι οποίοι θα διενεργηθούν από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Ειδικά, δε, για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές αυτοί θα εμβολιάζονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το πιστοποιητικό

Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, ότι όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα είναι για ιδία χρήση και θα καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ».

«Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr με κωδικούς του Taxisnet και να το εκτυπώνει. Το πιστοποιητικό θα φέρει σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που έκανε το εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Άυλη συνταγογράφηση

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.

Η συνέχεια, απλή. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν. Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.

emvolio.gov.gr

Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με «βροχή» από πυροτεχνήματα η αλλαγή του χρόνου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ξάνθη, Κοζάνη