ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Έρχεται νέα παράταση; - Τα στοιχεία που θα βαρύνουν την εισηγήση των ειδικών

Lockdown: Έρχεται νέα παράταση; - Τα στοιχεία που θα βαρύνουν την εισηγήση των ειδικών
INTIME

Με αγωνία περιμένουν οι ειδικοί τα στοιχεία από την επίπτωση της αυξημένης κινητικότητας της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να δουν αν πρέπει να επεκταθεί το lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το αυστηρό lockdown θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Ιανουαρίου με πρόθεση τα μέτρα να αρθούν από την προσεχή Δευτέρα.

Ωστόσο όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα επόμενα 24ωρα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης την Πέμπτη θα ληφθεί η απόφαση για το αν και πώς θα ανοίξει η αγορά εκ νέου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία, πάντως, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα προκάλεσαν ανησυχία λόγω και του δείκτη θετικότητας, ο οποίος βρέθηκε πάνω από το όριο του 4% που έχει τεθεί ως όριο ασφαλείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και του αριθμού των διασωληνωμένων που παραμένει σταθερά πάνω από τους 400.

Τη Δευτέρα εξάλλου έσπασε και άλλο ένα θλιβερό φράγμα, αυτό των 5.000 νεκρών στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα ενώ άλλο ένα στοιχείο που προφανώς θα βαρύνει στην απόφαση των ειδικών είναι το γεγονός ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ έχει ήδη καταγράψει 173 νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα.

Ενδεικτική της διστακτικότητας των ειδικών για την επαναφορά στην κατάσταση της εορταστικής περιόδου οπότε και είχαν ανοίξει αρκετά καταστήματα και εφαρμόστηκε το click away ήταν η εισήγησή τους για τo άνοιγμα των σχολείων.

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας έκριναν ότι πιο ασφαλές είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ενώ αντίθετα άφησαν με ανοιχτή ημερομηνία την επιστροφή στις τάξεις των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια περιμένοντας να έχουν ακόμα περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων με δόσεις, τεστ και κυλιόμενο ωράριο: Πώς θα επιστρέψουν δημοτικά και νηπιαγωγεία