ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Ουρές για τον Aγιασμό υπό το βλέμμα της ΕΛΑΣ – Από τα ξημερώματα οι πιστοί στους ναούς

Θεοφάνεια: Ουρές για τον Aγιασμό υπό το βλέμμα της ΕΛΑΣ – Από τα ξημερώματα οι πιστοί στους ναούς

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας ο εορτασμός των Θεοφανείων με πιστούς να σχηματίζουν μεγάλες ουρές έξω από τους ναούς για να πάρουν τον Aγιασμό.

Οι πιστοί μπήκαν στις εκκλησίες από νωρίς το πρωί προκειμένου να προλάβουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία που ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα.

Όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των πιστών έξω από τις εκκλησίες αυξήθηκε προκειμένου να πάρουν ένα μπουκαλάκι με Aγιασμό όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στη σύγκρουση Εκκλησίας – κυβέρνησης.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Τριάδα στον Πειραιά και τον ιερό ναό Αγίας Ξένης στα Κάτω Πατήσια:

Αρκετοί ήταν και οι πιστοί που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση αυτή λέγοντας ότι «υπάρχει ζήτημα με τις ατομικές ελευθερίες» και ότι «οι Χριστιανοί θέλουμε να είμαστε εδώ».

Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στους ναούς για την ώρα αρκούνται σε συστάσεις υπενθυμίζοντας τι ισχύει μετά την τελευταία εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για αγιασμό των υδάτων εντός των ναών και χωρίς λιτανείες καθώς και για παρουσία έως 25 πιστών στους ναούς και 50 πιστών στις Μητροπόλεις.

Μετά τη Θεία Λειτουργία όποιος ήθελε μπορούσε και να κοινωνήσει.

Πιστοί βρέθηκαν και στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας:

Στόχος του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποτραπούν «επεισόδια» με πιστούς, οι οποίοι θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Θεοφανείων.

«Ο σχεδιασμός έχει γίνει. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να προγραμματίσεις τα πάντα, καθώς υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί σε ανοιχτή γραμμή με τους αστυνομικούς που θα τους μεταφέρουν την εικόνα στους ναούς και θα παίρνουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κάθε κατάστασης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «θα χρησιμοποιηθούν ήπια μέσα. Αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις στους πιστούς, ενδεχομένως να... επιστρατευτούν και τα μεγάφωνα των περιπολικών για να καλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στις λειτουργίες των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια. Όταν εξαντλείται το μέτρο των συστάσεων, τότε θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται. Στόχος της Αστυνομίας είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα ασυδοσίας. Φαινόμενα έντονου συνωστισμού και κινδύνου εξάπλωσης του ιού. Αυτά δεν θα γίνουν ανεκτά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος η θρυλική «καναδέζα» - Αυτό θα είναι το νέο «εθνικό όχημα»