ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Συγκέντρωση φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στον χρόνο φοίτησης στα ΑΕΙ και την δημιουργία αστυνομίας για τα Πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή φωνάζοντας συνθήματα κατά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αλλά και για το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή ενώ στην Πανεπιστημίου βρίσκεται και ένας από τους «Αίαντες», τα οχήματα ρίψης νερού της ΕΛΑΣ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και τη σύσταση δομών ασφαλείας, τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και την ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την αστυνομία, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Πελεκανάκης