ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου
InTime

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, τον οποίο έχει καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση η Σοφία Μπεκατώρου, παραιτήθηκε από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, όπως ενημέρωσε η τελευταία σε ανακοίνωσή της.

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Το πρόσωπο που κατήγγειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης αποκαλύφθηκε και μετά από μερικές ώρες όπως έγινε επίσημα γνωστό παραιτήθηκε από τη θέση του.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη.

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μάς συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό.

Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες».

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες

Παρέμβαση έκανε η εισαγγελία της Αθήνας μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής παρενόχλησης, την οποία υπέστη πριν από χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα.

Μάλιστα, η Ολυμπιονίκης αναμένεται να κληθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη για καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει αναφερθεί στην σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιάχειριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας της Αθήνας η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Η πρώτη αντίδραση του παράγοντα που κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του ονόματός του, ως του άνδρα που καταγγέλλει η Σοφία Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε, ο ίδιος πήρε θέση με μια λιτή δήλωση στην ιστοσελίδα «sports3.gr». «Ναι, πριν λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με τον δικηγόρο μου». Πλέον, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Αριστείδης Αδαμόπουλος, είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση και μέχρι τη διαλεύκανσή της, με απόφαση του κόμματος, αναστέλλεται κάθε κομματική του ιδιότητα.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου (16.01), υπήρξε και ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας κ. Αδαμόπουλου

«Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κύματα συμπαράστασης στην Χρυσή Ολυμπιονίκη

Αναφορά στην τόλμη με την οποία η Σοφία Μπεκατώρου πήρε την απόφαση να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη προ ετών κάνει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από επικοινωνία μαζί της.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο» και «κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις», ενώ χαρακτήρισε την χρυσή Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας «Ολυμπιονίκη της Eυθύνης, στο όνομα όλων, γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια».

«Δείχνει τον δρόμο ώστε το στίγμα να περάσει από το θύμα στον θύτη», γράφει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Μπεκατώρου: Η πρώτη αντίδραση του παράγοντα που κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση