Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Τα σενάρια και ο ρόλος των χιονοδρομικών

Γιώργος Μαρής

Η απόφαση για την «επανεκκίνηση», χιονοδρομικών, δεν αναμένεται να επιτραπεί πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου

Τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, το άνοιγμα των χιονοδρομικών, αλλά και την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων αναμένεται να δώσει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με το «πράσινο φως» να αναμένεται για αρκετά αργότερα. «Σήμερα αποκλείεται να επιτρέψουμε στη συνεδρίαση τη μετακίνηση από νομό σε νομό, τις επόμενες εβδομάδες θα το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, Νίκος Σύψας.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ένα άνοιγμα των χιονοδρομικών αναμένεται να επιφέρει αύξηση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και κατ επέκταση αύξηση γενικότερα της κινητικότητας. Η απόφαση για την «επανεκκίνηση» των παραπάνω, εάν πραγματοποιηθεί, δεν αναμένεται να επιτραπεί πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε οι λοιμωξιολόγοι να έχουν αρκετά δεδομένα μετά το πράσινο φως που πήρε το λιανεμπόριο και οι πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τα χιονοδρομικά κέντρα, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί με το δεδομένο ότι πρόκειται για έναν εποχικό κλάδο που δουλεύει με την σεζόν και ο κίνδυνος να χαθεί εγκυμονεί κινδύνους. Από την άλλη πλευρά όμως, το άνοιγμα των χιονοδρομικών ισούται και με την μετακίνηση από νομό σε νομό το οποίο προβληματίζει έντονα την επιτροπή των λοιμοξιολόγων.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των χιονοδρομικών

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει το άνοιγμα των χιονοδρομικών να γίνει χωρίς να υπάρξει ανεξέλεγκτη κινητικότητα από νομό σε νομό θέτοντας στο τραπέζι συγκεκριμένη αιτιολόγηση (για τους συγκεκριμένου εκδρομείς) όπως η κράτηση στο ξενοδοχείο ή το κατάλυμα, ή ακόμα και αποδεικτικά έγγραφα ενοικίασης εξοπλισμού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «είναι ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή» τονίζοντας παράλληλατην σημαντικότητα του να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος κλάδος. Με αφορμή και κάποια αρνητικά σχόλια για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για έναν κλάδο εποχικό, που δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλη εποχή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το πλάνο για την επαναλειτουργία του χειμερινού τουρισμού εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά «η προτεραιοποίηση γίνεται από την κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμους τους κλάδους που πλήττονται»

Παράλληλα, ανέφερε πως θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους και το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι χώροι ενοικίασης στολών με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Τι ισχύει σήμερα για την μετακίνηση εκτός νομού:

Προς το παρόν, πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό σαφείς προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια - Λύκεια: Η ημερομηνία - «κλειδί» και οι φόβοι των λοιμωξιολόγων

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved