ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Στα δύο η χώρα - Νέα μέτρα και περιορισμοί - Τι ισχύει από σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές

Lockdown: Στα δύο η χώρα - Νέα μέτρα και περιορισμοί - Τι ισχύει από σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές
AP Photo

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας. Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται πιο αυστηρά μέτρα. Στο «κόκκινο» προληπτικά και η Αττική, όπου όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, δεν ανοίγουν τη Δευτέρα τα Λύκεια, παρά μόνο τα Γυμνάσια.

Σε ισχύ τίθενται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η Ελλάδα χωρίζεσαι ξανά στα δύο, βάσει του νέου επιδημιολογικού Χάρτη, με δύο επίπεδα, Α - Επιτήρησης και Β - Αυξημένου Κινδύνου.

Κατά την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσαν τη νέα δέσμη των περιορισμών, που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση παρακολουθούσαν με μεγάλο προβληματισμό τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, φτάνοντας τελικά οι μεν στην εισήγηση, οι δε στην αποδοχή αυτής, για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, τόσο όσον αφορά στις μετακινήσεις, όσο και το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων και τη λειτουργία των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα σήμερα, εφαρμόζονται οριζόντια και είναι τα εξής:

• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους

• Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων

• Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων

• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

• Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες

• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων

• Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Στο Επίπεδο Α - Επιτήρησης:

• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00

• Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια)

• Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς

• Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

• Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 01/02/2021

Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου:

• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.

• Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

• Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

• Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.

• Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

• Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Τι ισχύει για τις περιοχές που ισχύουν ήδη πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

- Στην περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο δήμος Εορδαίας παραμένει στο επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου - και σήμερα έχει 66 ενεργά κρούσματα. Όσον αφορά στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και την δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου, όπου επίσης ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα από τη Δευτέρα δεν παρατείνονται. 'Αρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α - επιτήρησης.

- Στην περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παραμένει αυξημένο στους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και παραμένουν και κατατάσσονται στο επίπεδο Β', παραμένουν δηλαδή στο κόκκινο. Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουν 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Δηλαδή στο δήμο Τανάγρας υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων. Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στο δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους δήμους Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, στο δήμο Λεβαδέων και δήμο Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα σήμερα. Έτσι, οι δήμοι Αλιάρτου - Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α' (κίτρινο) και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

- Στην περιφερειακή Ενότητα Μυτιλήνης το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β' (κόκκινο). Να σημειωθεί ότι το νησί στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίες ημέρες, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει, παρατηρείται αυξητική τάση και νέα κρούσματα.

- Στο επίπεδο Β', κόκκινο δηλαδή, παραμένει και ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, η Σπάρτη είχε 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 69, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Σπάρτης για πιστή τήρηση των μέτρων. «Είναι απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, ώστε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα να αρθούν το συντομότερο δυνατόν», είπε.

- Επίσης, στο επίπεδο Β' παραμένει και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Με βάση τα δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε, αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού, παρατηρείται στις ακόλουθες περιοχές:

* Στον δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 157 ενεργά κρούσματα.

* Στον δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε όλη την περιφερειακή Ενότητα, αλλά παρατηρείται μέσα στο δήμο Πατρέων.

* Στον δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή τη στιγμή 30 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μία εβδομάδα υπήρχαν 8.

* Στον δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, που έχει αυτή τη στιγμή 23 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 14.

* Στον δήμο Μυκόνου, που έχει αυτή τη στιγμή 22 ενεργά κρούσματα, όταν μια εβδομάδα πιο πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν μόλις 9.

* Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή στις περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής καθώς και Πειραιά, που μέχρι σήμερα υπάρχουν 2.597 ενεργά κρούσματα.

Ιδιαίτερος προβληματισμός για τον δήμο Αχαρνών

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα του δήμου Αχαρνών, η οποία προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς ο δήμος βρίσκεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τις 15 Ιανουαρίου. Παρ' όλ' αυτά, όπως ανέφερε, αντί για μείωση παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, που από 171 στις 15 Ιανουαρίου, έχουν φτάσει σήμερα τα 188. «Η περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στις Αχαρνές και την επόμενη εβδομάδα, παρά τα μέχρι σήμερα μέτρα, μαθηματικά θα μας οδηγήσει στην αξιολόγηση νέων και δυστυχώς πιο αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού», τόνισε, ενώ κάλεσε τους κατοίκους των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων και «συστράτευση όλων μας στην κοινή προσπάθεια όλων μας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατό, επιτρέποντας την άρση των πρόσθετων αυτών μέτρων, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πιστοί στην τήρηση των μέτρων, πρέπει να είναι οι κάτοικοι των δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ζακύνθου, Κορίνθου και Ηλείας, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Έκκληση για αυξημένη επιφυλακή, απηύθυνε επίσης και στους κατοίκους της Κρήτης, λόγω της ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην περιοχή.

Κριτήριο για τις αποφάσεις τα επιδημιολογικά δεδομένα

«Τα δεδομένα αποτελούν το κριτήριο κάθε απόφασης στη διαχείριση της πανδημίας. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών. Και με αυτόν τον γνώμονα προχωρά στη λήψη των αναγκαίων κάθε φορά μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και κάθε διαφοροποίησή τους αξιολογείται, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγείται την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη της τα επιδημιολογικά δεδομένα του προηγούμενου επταημέρου. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, την οποία παρουσίασαν οι καθηγητές κ.κ. Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στις περιοχές αυτές», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε πως πρόκειται για μια στιγμή, κομβική στη μάχη απέναντι στην πανδημία, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, τα δεδομένα διαφοροποιούνται γρήγορα.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στην «κόκκινη» Αττική

Ερωτηθείς τον λόγο που στην Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 ενώ σε άλλες «κόκκινες» περιοχές η απαγόρευση ξεκινά στις 6, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Αττική έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν στο μισό πληθυσμό της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται σε συγκεκριμένα τετραγωνικά, έχει αυξημένο πληθυσμό, και η άσκηση που έκαναν έδειξε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια να τον ταυτίσουν με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. «Θα είχαμε απίστευτους συνωστισμούς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις εμπορικές περιοχές, έτσι ώστε αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε με αυτά τα δεδομένα» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι «οτιδήποτε αφορά στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όχι μόνο για το ωράριο, αλλά για όλα αυτά που ανακοινώθηκαν και που οι επιδημιολόγοι επέτρεψαν, μπορούν να αλλάξουν επί τη βάση των επικαιροποιημένων δεδομένων της κάθε μέρας. Αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε και σύντομα σε αυστηρότερο καθεστώς». Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι ισχύει η απαγόρευση από νομό σε νομό, που είναι ένα οριζόντιο μέτρο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον οικογενειακό προγραμματισμό όλων μας, αλλά είναι ακόμα ένα οριζόντιο αναγκαίο μέτρο, ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη υγεία και πάνω από όλα να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τους ανθρώπους που πολύ αγαπάμε και θέλουμε να παραμείνουν μαζί μας και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση», σημείωσε.

Σχετικά με τη λειτουργία αθλητικών χώρων για προπονήσεις αποκλειστικά παιδιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, ότι σε περιπτώσεις που υπήρχαν μεγάλοι πολλαπλασιασμοί και έξαρση της πανδημίας, μέσα στους κορυφαίους 4 ή 5 λόγους μετάδοσης που προέκυπταν από την ιχνηλάτηση, ήταν και η αθλητική δραστηριότητα, είτε σε ανοιχτές, είτε σε κλειστές δομές, και μάλιστα σε μέσο όρο ηλικίας τα 17 - 18 έτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων