ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Με αφορμή τους 55 υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας άνοιξε και η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.

Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο σε γιατρούς και νοσηλευτές με αφορμή το χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμένου προσωπικού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να εμβολιαστούν.

«Είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι θέμα ατομικής ευθύνης λοιπόν για το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί γιατρός που επικαλείται σοβαρούς λόγους συνείδησης να εμβολιαστεί, αλλά θα πρέπει πλέον το κράτος να τον μετακινήσει σε μια διοικητική θέση.

Τα κρούσματα στον Άγιο Ανδρέα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου εμβολιάστηκε κάτω από το 50% του προσωπικού, προκαλούν τρικυμία στην ιατρική κοινότητα. Όσοι δεν μπήκαν στην πρώτη λίστα των νοσοκομείων για να κάνουν το εμβόλιο, τώρα θέλουν.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως όποιος θέλει, θα εμβολιαστεί κάτι που άλλοι υγειονομικοί στην Πάτρα αμφισβητούν και άλλοι όχι.

«Όποιος θέλει μπορεί να πάει να δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό του νοσοκομείου του Αγ. Ανδρέα, δεν ξέρω για τα άλλα νοσοκομεία» ανέφερε ο Χρήστος Σουβλέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου στο «Ιπποκράτης», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Οργισμένη η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη αμφισβήτησε όσους λένε ότι οι υγειονομικοί σε μεγάλα ποσοστά δεν εμβολιάστηκαν, «Στον Ευαγγελισμό 92% εμβολιάστηκαν, Σωτηρία.. 94%, Γεννηματάς 90%».

Την ίδια ώρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αναμένεται πως θα αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ηλικίες κάτω των 65 ετών ενώ για το ρωσικό εμβόλιο δεν φαίνεται να είναι και τόσο ορατή η έγκρισή του στην Ευρώπη.

Στις χώρες που έβαλαν «στοπ» στο εμβόλιο της Astrazeneca για τους άνω των 65 ετών προστέθηκαν σήμερα η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μπαίνει στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη την Παρασκευή