ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Γιατί μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές η Θεσσαλονίκη – Τα πιθανά μέτρα για Αττική

Lockdown: Γιατί μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές η Θεσσαλονίκη – Τα πιθανά μέτρα για Αττική
InTime

Lockdown: Πισωγύρισμα για τη Θεσσαλονίκη που αποφασίστηκε να μπει στις «κόκκινες» περιοχές για συγκεκριμένο λόγο. Τι ισχύει για την υπόλοιπη χώρα και ποια μέτρα είναι στο τραπέζι για την Αττική.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη. Εν τέλει, αποφασίστηκε πως η συμπρωτεύουσα μπαίνει στις «κόκκινες» περιοχές, θα ανήκει δηλαδή από την Παρασκευή (05.02) στο επίπεδο επιτήρησης Β’ και θα ισχύουν σε όλη την περιφερειακή ενότητα πολύ πιο αυστηρά μέτρα, σε ένα αυστηρότερο lockdown από αυτό που ήδη ισχύει.

Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη είχε 87 κρούσματα, ωστόσο, υπήρξε συγκεκριμένος λόγος που ελήφθη η απόφαση για να μπει στις «κόκκινες» περιοχές.

Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης. Τα δεδομένα τέθηκαν υπόψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και της ειδικής υποεπιτροπής που συνεδρίασε την Τετάρτη (03.02) και έτσι αποφασίστηκε να μπει στη ζώνη επιτήρησης Β’ η Θεσσαλονίκη.

«Κληρώνει» για την Αττική - Τα πιθανά μέτρα

Το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων, βέβαια, καθημερινά συγκεντρώνει η Αττική η οποία είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και των συσκέψεων όλων των αρμόδιων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία είναι ακόμα στο τραπέζι και θα αποφασιστούν το επόμενο 24ωρο.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το πρωί θα υπάρξει εισήγηση της Επιτροπής και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Και ακριβώς επειδή οι εξελίξεις μεταβάλλονται διαρκώς, οι ανατροπές στους σχεδιασμούς είναι αναπόφευκτες. Αυτή τη στιγμή για δεν προκρίνεται το καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, το οποίο προκρίνουν κάποιοι λοιμωξιολόγοι, αλλά κερδίζει έδαφος η σκέψη για στοχευμένα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εγκαταλείπεται για την Αττική το σενάριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα και να επιλέγεται η αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τους περιπάτους και το sms 6.

Παράλληλα θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ, ενώ για το λιανεμπόριο πιθανότατα θα καταργηθεί το click inside, δηλαδή η παρουσία εντός καταστήματος και θα διατηρηθεί μόνο το click away.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία οι απόψεις των ειδικών διίστανται.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται Γυμνάσια και Λύκεια να γυρίσουν στην τηλεκπαίδευση στις «κόκκινες» περιοχές.

Πάντως οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και η Επιτροπή των Ειδικών αναμένει και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει τις τελικές της εισηγήσεις αύριο στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μπαίνει στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη την Παρασκευή